Valamit valamiért
Edgár
2019. augusztus 30. péntek, 15:25
Volt olyan, aki 325 ezer eurót fizetett, hogy európai parlamenti képviselő lehessen.

A demokrácia piacgazdaság lelketlen, de kiszámítható dolog: mindennek megvan az ára. Még egy ropogós, friss, ínycsiklandó EP-képviselői mandátumnak is. És volt is rá kereslet bőven, hiszen egy ilyen melóhelyre pontosan illik a régi reklámszöveg, amit a Republic zenekar is beépített egyik dalába: szeretem, mert szabaddá teszi mind a két kezem.

Adott egy munka, ami baromi jól fizet, és az ember csak nagy ritkán kap maximum két percnyi felszólalási jogot, amikor jól elmondhatja, hogy: „Bla-bla-bla, az általam képviselt közösség jogai, bla-bla-bla-bla.” Ráadásul mindez Brüsszelben van, ami ugye nem olyan rossz hely.

Szóval, ha kedvet kapott a dologhoz, és máris az önéletrajzát keresgéli a fiókban a jelentkezéshez, csak szólunk, hogy ez azért  nem ilyen egyszerű. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) közreadta, mennyi pénzzel járultak hozzá a pártok EP-képviselői kampányához saját zsebből a jelöltek.

Csak a legnagyobb összegeket soroljuk fel, és higgye el, máris visszakerül az az önéletrajz a fiókba. A PNL, a Pro Románia és az ALDE jelöltjei is csaknem másfél millió eurót dobtak össze (pártonként!) a nemes cél érdekében.

A legelkötelezettebb Vasile Lungu volt, aki a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) jelöltjeként 325 ezer eurót csípett le a konyhapénzből (mondjuk benéznék a hűtőjükbe), de Pro Romána jelöltje, Ana Luca Sigina sem fukarkodott, lazán bedobott 323 ezer eurót kampánycélokra.

Rajtuk kívül még 13 olyan jelölt volt, aki bőven százezer euró fölötti összeget fizetett, hogy elindulhasson a május 26-án lezajlott európai parlamenti választásokon.

Most sorolhatnám a nevüket is, de minek.

Különben ezek a „magánszektorból” érkező „hozzájárulások” eleve nem jogosultak arra, hogy a választási hatóság megtérítse őket, de hát a jó befektetés, az jó befektetés.

Ja és a PSD EP-s kampányköltségeiből semmit sem térített meg az AEP. Ez azért még mindig vicces. 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.