köpönyegforgatás
MTímea
2019. augusztus 30. péntek, 13:17
Tăriceanu kezd komfortosan mozogni az ellenzéki szerepben, és úgy érezzük, mostmár kezd saját magával is párhuzamossá válni.

Már vártuk, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor a köpönyegforgatást profi szinten űző Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök átvált a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó, összeesküvés-elméleteket szövögető politikusból ellenzéki észosztóvá. Nem csalódtunk benne, kezdi komfortosan érezni magát az új szerepben, máris mondott egy olyat, amitől

csodálkozunk, hogy nem szakadt rá a mennyezet.

Míg az elmúlt két évben, nagyjából a #Rezist mozgalom terjedésével párhuzamosan Tăriceanu azt állította, hogy nincs is korrupció az országban – vagy ha mégis van, az a „párhuzamos állam” része – addig újabban, amióta távozott a kormányból,

egyik legfőbb céljának tekinti a korrupcióellenes harcot.

Az időközben lesittelt Liviu Dragnea jobbján (vagy balján?) tavaly ősszel még arról beszélt, hogy az igazán magas szintű korrupció csak a nyugati országokban létezik, és példaként Hollandiát, Dániát és Németországot hozta fel, amely országokhoz képest Romániában elenyésző a korrupció mértéke. Eltelt közel egy év, más irányból fújják passzátszelet a romániai politikában, így Tăriceanu is igazodott az új trendhez. Immár a párhuzamos állam helyett a korrupció, a nepotizmus, az államtitkárok és a közméltóságok alkalmazotti számának csökkentése ellen küzdene. Mi mást mondhatnánk, sok sikert hozzá!

Egy ennél súlyosabb állítása viszont, hogy szerinte

az állami költségvetés hiánya jelenleg 9 milliárd lejre tehető,

és ez nem orvosolható már költségkiigazítással. Az ALDE persze mossa kezeit, Tăriceanu úgy véli, a párt megfizette az árát a kormányzásnak azzal, hogy az európai parlamenti választáson az előrejelzett 13 százalékból mindössze 4 százalékot sikerült elérni.

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.