szorul a kapca
Edgár
2019. augusztus 22. csütörtök, 15:06
Megint eurómilliókról van szó, nekünk meg az olcsóbbik whiskyt kell venni, hogy elfelejtsük, hol élünk.

Újabb korrupciós perbe fogja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az adóhatóság volt vezetőjét, Sorin Blejnart. Az ügyben ezúttal nemcsak Blejnar a hunyó: az Országos Adóhatóság (ANAF) volt alelnöke, Viorel Comăniță, illetve a pénzügyőrség volt főparancsnoka, Sorin Florea is ventilátort szerelhet a hóna alá, mert izzadni fognak rendesen.

A vád szerint mindhárman hatalmas kenőpénzt kaptak egy üzletembertől, hogy cserébe az adóhatóság szemet hunyjon cége törvénytelen működése fölött. Blejnar 2011 és 2012 között egészen pontosan 1,2 millió euró „védelmi pénzt” kapott, Comăniță 960 ezret, de azért  Floreához is hozzávágtak csekély háromszázezrecskét a jól nem végzett munkáért cserébe.

Sorin Blejnar már így is a hűvösön van, egy korábbi perben ugyanis öt év letöltendőt kapott. A vád akkor befolyással való üzérkedés volt, 20 százalékos részesedésért cserébe elintézte egy üzletembernek, hogy az ő cége nyerjen az ANAF egyik közbeszerzésén. Az a bizonyos 20 százalék több mint 12 millió lej volt.

Amúgy önt büntette már meg az ANAF, mert nem fizette be időben a 15 lejes adóhátralékát? Engem igen. De hát a törvény az törvény. 

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.