Még több amerikai katonát Romániába, vízummentesség és Make Romania Great Again

Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
Hirdetés

Maga Klaus Iohannis számolt be arról, hogy a Donald Trumppal való keddi washingtoni megbeszélésen felvetette az amerikai katonai jelenlét fokozását Romániában, az amerikai elnök pedig „nagyon nyitott” volt a javaslatra. „Legyen több katona például a Nemzetközi haderőben, a Regionális parancsnokságban, amelyet szeretnénk létrehozni, a Légi rendőrségben…” – részletezte Iohannis. Romániában jelenleg a Konstanca melletti Mihai Kogălniceanu légibázison állomásozik a legtöbb amerikai katona, de működik az Olt megyei Deveselun az Aegis rakétaelhárító-rendszer és az aranyosgyéresi katonai légibázison is rendszeres az amerikai jelenlét.

Persze, ahogy ilyenkor szokás, mindkét elnök hangsúlyozta országaik együttműködésének fontosságát,

nagyon szépeket mondtak a két állam közti közötti stratégiai partnerség elmélyítéséről,

meg arról is, hogy az Egyesült Államok támogatásáról biztosítja Romániát abbeli erőfeszítéseiben, hogy felvételt nyerjen a Visa Waiver programba, amely vízummentességet biztosít a román állampolgároknak (bár konkrét lépésekről továbbra sincs szó), de a megbeszélés legfontosabb részei – és megint azt kell mondanunk, hogy mint ahogy ilyenkor szokás – mégis csak katonai és biztonsági kérdéseket érintettek.

Az amerikai katonai jelenlét fokozása mellett a két államfő tárgyalt – sőt, közös dokumentumot is aláírt – az 5G mobiltechnológia alkalmazásáról, különös tekintettel annak nemzetbiztonsági vonatkozásaira. Amint Iohannis elmondta, Romániában éppen zajlanak az előkészületek az 5. generációs vezeték nélküli távközlési technológia bevezetésére és jó lenne, ha amerikai cégek is részt vennének ajánlataikkal az 5G kiépítésében.

A román elnök hangsúlyozta, hogy a memorandum nem említ semmiféle nevet, csak az átláthatóság és a jogállamiság elveit hangsúlyozza, de a diplomáciai nyelvezetet lefordítva konkrétan arról lehet szó, hogy

az Egyesült Államok nem szeretné, hogy Románia a távközlési piac egyik legnagyobb szereplőjével, a kínai Huaweijel működne együtt

az 5G-hálózat kiépítésében, mivel Washington nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a gigavállalatot. Donald Trump viszont nyíltan kimondta a találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón, hogy Románia megfontolja az üzleti partnerséget a Huaweijjel.

Az, hogy az energiaügy nemzetbiztonsági kérdés, eddig is tudtuk, de most ismét hangsúlyozza a két államfő közös nyilatkozata, amely szerint az Egyesült Államok és Románia ellenzik az olyan energetikai projekteket, amelyek Oroszországtól való függőséghez vezetnek. A nyilatkozat azt is leszögezi, hogy Románia gáztartalékai fontos erőforrások, amelyek „képesek növelni országaink jólétét és erősíteni Európa biztonságát”.

Ezt is lefordítjuk: itt konkrétan a fekete-tengeri Neptun gázmező kitermeléséről van szó,

amit az amerikai ExxonMobile az OMV-vel közösen végezne. Csakhogy a román kormány menet közben sürgősségi rendelettel megváltoztatta az offshore-kitermelésekre vonatkozó jogszabályi keretet, emiatt pedig az amerikai vállalat kilátásba helyezte távozását. Klaus Iohannis elismerte, hogy a megbeszélésen szóba került ez az ügy is és az amerikai fél azt várja, hogy Románia kedvezőbbé tegye a törvényi keretet. A román elnök szerint várhatóan tisztázzák az ügyet a következő időszakban.

Az elnöki találkozó egyébként igen jó hangulatban zajlott, mindkét államfő hangsúlyozta, milyen jól és tartalmasan beszélgettek két órán át a Fehér Ház Ovális irodájában. A szűk körű megbeszélés után bővített felállásban is találkozott a román és az amerikai küldöttség.

Hirdetés

Trump jelezte, hogy szívesen ellátogatna Romániába

Emlékszünk, ugye, mi volt Donald Trump választási jelszava? A Make America Great Again, vagyis Tegyük ismét naggyá Amerikát. Na, most Iohannis kapott ajándékba egy fehér sapkát Trumptól, amire ezt írták: Make Romania Great Again. Úgyhogy hajrá, Herr Iohannis! Itt van ni:

 

Gondoltuk, mutatunk egy komoly képet is a találkozóról, de ekkora vigyorgás volt:

 

Hirdetés