Szerző: Gyergyai Csaba, Erdély László
2019. augusztus 21. szerda, 10:12
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.

Akárcsak tíz évvel ezelőtt, idén is a messze földön híres Szentegyházi Gyerekfilharmónia nyitotta meg a Kolozsvári Magyar Napok nagyszínpadának a programját. A Fili – ahogy a zenekar tagjai becézik – nem csak a világ legmagasabban fekvő magyar városának, de a teljes erdélyi magyarságnak a büszkesége, egy példaértékűen működő közösség, amelyet Haáz Sándor zenepedagógus tart össze 37 éve. A kolozsvári koncert után a karnagyot arról faggattuk, mi a titka a Fili sikerének, hogyan lehet összetartani egy több száz tagú csapatot, de az is érdekelt, hogyan lehet egy tenyérnyi kisvárosban utánpótlást biztosítani a zenekarnak és a kórusnak. 

comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.