Illusztráció
Pénz áll a párthoz
MTímea
2019. augusztus 14. szerda, 18:19
Megnyugodhatunk, augusztusban sem aprópénz kerül a pártkasszákba. Na de mi a helyzet az RMDSZ-szel?

Az Állandó Választási Hatóság időnként előáll egy-egy számmal, mi pedig időnként megdöbbenünk azon, mennyi állami támogatás jár az egyes pártoknak azért, mert úgy tesznek, mintha irányítanák ezt az országot. Csak augusztusban 20 millió lejt osztottak szét a politikai pártok között, ennek több mint a felét, 11 millió lejt a PSD kapta.

Ehhez képest a PNL 5,1 milliót, az USR 1,5 milliót, az ALDE 1,1 milliót, a PMP pedig 726 ezer 973 lejt süllyeszthetett el a pártkasszába. A legkisebb összeget a UNPR – ha valakit érdekelne, ez a Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű zsebpárt, melyet Gabriel Oprea vezet – kapta, közel 30 ezer lejt. Azaz kapta volna, ha a választási hatóság nem döntött volna úgy, hogy felfüggeszti a párt állami támogatását.

Na de mi a helyzet az RMDSZ-szel? Az RMDSZ nem pártként, hanem szövetségként határozza meg magát. Miután 2009-ben lemondott az állami párttámogatásról, azóta nemzeti kisebbségi szervezetként finanszírozzák működését az állami költségvetésből, a kormányon, illetve az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalán (DRI) keresztül. Persze így sokkal több pénzt kap, mint amennyit pártként kapna. Lássuk csak: 2018-ban 26 millió 157 ezer 480 lejjel gyarapodott a párt a szövetségi kassza, míg 2019-ben 29 millió 436 ezer 580 lej van előirányozva számukra. Maradjunk annyiban, hogy az sem kevés.  

Az Állandó Választási Hatóság egyébként egy 2016-ban módosított metodológia szerint számítja ki, hogy melyik pártnak mennyi pénzt utal. Arról korábban már részletesen beszámoltunk, hogy az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb a pártok működésére fordított összeg. Míg 2018-ban 37 millió eurót költöttek erre, idén ez az összeg eléri a 85 millió eurót (azaz 400 millió lejt).

A PSD abban a kitüntetett helyzetben van, hogy 2019-ben nagyobb összeget zsebel be, mint az európai szocialisták pártcsaládja, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. Hogy mire megy el az összeg? Azt a DNA is vizsgálta a PSD esetében, miután felmerült, hogy a PSD kincstárnoka, Mircea Drăghici legalább 1,8 millió lejt nyúlt le a támogatásból, és a párt három luxusautóját is személyes célokra használta. Ráadásul ennek elkendőzésében személyesen az Állandó Választási Hatóság volt elnöke, Daniel Barbu is szerepet játszott.

comments powered by Disqus
Egy infúzióállvánnyal. További kilenc személy megsérült.
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.