Illusztráció
Pénz áll a párthoz
MTímea
2019. augusztus 14. szerda, 18:19
Megnyugodhatunk, augusztusban sem aprópénz kerül a pártkasszákba. Na de mi a helyzet az RMDSZ-szel?

Az Állandó Választási Hatóság időnként előáll egy-egy számmal, mi pedig időnként megdöbbenünk azon, mennyi állami támogatás jár az egyes pártoknak azért, mert úgy tesznek, mintha irányítanák ezt az országot. Csak augusztusban 20 millió lejt osztottak szét a politikai pártok között, ennek több mint a felét, 11 millió lejt a PSD kapta.

Ehhez képest a PNL 5,1 milliót, az USR 1,5 milliót, az ALDE 1,1 milliót, a PMP pedig 726 ezer 973 lejt süllyeszthetett el a pártkasszába. A legkisebb összeget a UNPR – ha valakit érdekelne, ez a Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű zsebpárt, melyet Gabriel Oprea vezet – kapta, közel 30 ezer lejt. Azaz kapta volna, ha a választási hatóság nem döntött volna úgy, hogy felfüggeszti a párt állami támogatását.

Na de mi a helyzet az RMDSZ-szel? Az RMDSZ nem pártként, hanem szövetségként határozza meg magát. Miután 2009-ben lemondott az állami párttámogatásról, azóta nemzeti kisebbségi szervezetként finanszírozzák működését az állami költségvetésből, a kormányon, illetve az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalán (DRI) keresztül. Persze így sokkal több pénzt kap, mint amennyit pártként kapna. Lássuk csak: 2018-ban 26 millió 157 ezer 480 lejjel gyarapodott a párt a szövetségi kassza, míg 2019-ben 29 millió 436 ezer 580 lej van előirányozva számukra. Maradjunk annyiban, hogy az sem kevés.  

Az Állandó Választási Hatóság egyébként egy 2016-ban módosított metodológia szerint számítja ki, hogy melyik pártnak mennyi pénzt utal. Arról korábban már részletesen beszámoltunk, hogy az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb a pártok működésére fordított összeg. Míg 2018-ban 37 millió eurót költöttek erre, idén ez az összeg eléri a 85 millió eurót (azaz 400 millió lejt).

A PSD abban a kitüntetett helyzetben van, hogy 2019-ben nagyobb összeget zsebel be, mint az európai szocialisták pártcsaládja, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. Hogy mire megy el az összeg? Azt a DNA is vizsgálta a PSD esetében, miután felmerült, hogy a PSD kincstárnoka, Mircea Drăghici legalább 1,8 millió lejt nyúlt le a támogatásból, és a párt három luxusautóját is személyes célokra használta. Ráadásul ennek elkendőzésében személyesen az Állandó Választási Hatóság volt elnöke, Daniel Barbu is szerepet játszott.

comments powered by Disqus
mberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?