Dák tales
béel
2019. augusztus 13. kedd, 13:37
Rejtély.

Furcsa jelenségre derült fény: a Romániában gyártott, „romanikumnak” számító – bár francia tulajdonban álló gyárban készülő – Dacia gépkocsik drágábbak Romániában, mint Nyugat-Európában.

A Dacia Duster városi terepjáró kapcsán tűnt fel a jelenség: az Access modell Franciaországban 12 490 euró, Németországban pedig 11 490. Ez a modell Romániában nem is kapható, a legolcsóbb hozzáférhető modell az Essential, ami Romániában 13 550 euróba kerül. Na, ez Németországban 12 700 euró.

És hasonlóak az árkülönbségek a magasabb felszereltségű modelleknél is. A Prestige, amely fűtött ülésekkel, automata klímaberendezéssel, háttal való parkolást segítő videóval is rendelkezik, Franciaországban 17 150 euró, Németországban 16 850 – Romániában pedig 17 300.

A Conforttal is hasonló a helyzet: Romániában 14 600 euróba kerül, miközben Németországban 14 540 euróért árulják, Nagy-Britanniában 14 540-ért, Spanyolországban pedig 14 450-ért. Sovány vigasz, hogy Franciaországban viszont 16 000 euróba kerül.

Az árkülönbség már csak azért is érthetetlen, mert a Nyugaat-Európábaa forgalmazott modellek árához még a szállítási költség is hozzáadódik. Konkrétan egyetlen autó elszállítása a Mioveniben található gyárból Konstancára, ahol hajóra rakják, 98 euróba kerül.

És mégis Romániában kell többet fizetni érte.

comments powered by Disqus
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?