Káosz amigos!
gycsaba
2019. augusztus 12. hétfő, 18:53
Ilyen, amikor a farok csóválja a kutyát a román politikában.

Egyáltalán nem kizárt, hogy meg vannak számlálva a Dăncilă-kabinet napjai, az ALDE vezére, a Victor Ponta vezette Pro România fele kacsintgató Călin Popescu Tăriceanu ugyanis napok óta zsarolja kormánykoalíciós partnerét, a Szociáldemokrata Pártot (PSD).

Sokat elmond a két alakulat viszonyáról, hogy Tăriceanu

máris úgy beszél, mintha az égadta világon semmi köze nem lenne a kormányzáshoz,

és olyan hangnemben bírálja Dăncilă-kabinetjét, mintha ellenzékbe vonult volna. A hétfő arról szólt, hogy az ALDE államfőjelöltje kijelentette,

a kormány jelenlegi összetételében alkalmatlan a nagyszabású beruházások megvalósítására, ezért

  • az állami intézmények reformjára,
  • a kormányprogram megújítására, és
  • egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki.

Érdekes, hogy ez Tăriceanut mindaddig nem zavarta, míg a PSD úgy döntött, önálló államfőjelöltet indít, de hát a szenátusi házelnök soha nem a következetességéről volt híres.

Arról nem is beszélve, hogy az idei költségvetést – melynek kidolgozásában ő maga is részt vett – most a valóságtól elrugaszkodottnak nevezi.

Tăriceanu hétfőn

augusztus 20-áig adott ultimátumot Dăncilának, hogy javaslatot tegyen a kormány szerkezetének módosítására, s amennyiben ez nem történik meg, a pártja kiszáll a kormányból.

Így a PSD a maga 45 százalékos parlamenti támogatottságával arra kényszerülne, hogy kisebbségben folytassa a kormányzást és nem kizárt, hogy újra megkörnyékezi a régi barátot, az RMDSZ-t. 

Viorica Dăncilă egyelőre úgy tűnik, hogy nem érzékeli a helyzet súlyosságát, amin mondjuk nem csodálkozunk, de Tăriceanu hétfői kinyilatkozására reagálva viccnek nevezte a koalíció szakadásáról szóló híreket. Ki nevet a végén? Mi biztosan nem...

comments powered by Disqus
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.