Tik-taktika
Jean St'Ay
2019. augusztus 10. szombat, 12:53
De tényleg, öröm nézni.

Lassan hónapok óta tudja egész Románia, hogy augusztus 10-én, szombaton hatalmas tüntetések lesznek Bukarestben és az ország nagyvárosaiban, a tavalyiak mintájára (de remélhetőleg atrocitások nélkül).

Igen ám, de idén novemberben elnökválasztás lesz. És erre mit találtak ki a nyári vakációikon alaposan lebarnult liberálisok? Pont szombatra szervezték meg a választási kampány lendületes elindítását és a jelölti aláírásgyűjtést. Persze nem a Győzelem, sem a Forradalom téren, ahol a tüntetések kezdődnek kora délután, hanem a közelben levő Egyetem téren. Mindenki ott volt, aki számított: a magyarbarátságukról híres főliberális Ludovic Orban és a frissen első alelnökké felkent Rareș Bogdan, de megjelent maga Klaus Iohannis is, boldogan lubickolt a tömegben, szépeket mosolygott, megszorongatta a jelenlévők kezét, fotózkodott egyre-másra, aztán bejelentette, hogy köszöni a Nemzeti Liberális Pártnak a kiváló munkát, a nép meg szépen írja alá az ő jelöltségét, mert ha minden jól megy és ismét államelnök lesz belőle, akkor kezeskedik arról, hogy a szociáldemokrata (PSD) katasztrófa-kormányzást követően Romániában ismét a normalitás uralkodjon.

A szombati tüntetések témáját az elnök úr igyekezett kerülni, annyit azonban mégis elmondott (nyilván egyáltalán nem kampánycélból), hogy reméli, nem fognak megismétlődni a tavalyi atrocitások, melynek során a PSD-kormány botokkal és könnygázzal rátámadt a saját, békésen tüntető polgáraira.

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.