Illusztráció | Fotó: gov.ro
politikai játszmák
MTímea
2019. augusztus 9. péntek, 19:24
Nem sikerült Liviu Dragnea akciója a börtönből, de ettől függetlenül úgy hírlik, szakadhat a kormánykoalíció.

A bukaresti törvényszék elutasította Liviu Dragnea óvását a június 29-én lezajlott PSD-kongresszus eredménye ellen, így nem szükséges megismételni az elnökválasztást. A döntés nem jogerős,

Dragneának még lehetősége van fellebbezni.

Dragnea a beadványában azzal érvelt, hogy nem az előírásoknak megfelelően zajlott le az pártelnök-választás, ugyanis a párt statútumát ugyanazon a kongresszuson változtatták meg, amelyiken elnököt is választottak. A statútum módosítását nem iktatták tehát a bukaresti törvényszéken, így az érvénytelennek számított az elnökválasztáskor. A statútum megváltoztatása összefüggésben áll a PSD teleormani szervezetével, mely Dragnea elítélése nyomán a megszűnés szélére került. A fiókszervezet felszámolása a statútum módosítását feltételezte. A kongresszuson azonban részt vettek, sőt szavaztak a teleormaniak is, ami Dragnea csavaros érvelése szerint ellentmondáshoz vezetett. A PSD volt elnöke ezzel próbálta megalapozni a Dăncilă elnökké és Fifor pártfőtitkárrá választása elleni kifogást.

A PSD vezetése ezzel megúszta az ellenük indított hadjáratot,

de nem lélegezhetnek még fel, ugyanis egy másik fronton is támadás zajlik a PSD ellen. Koalíciós partnerük, az ALDE kemény feltételekhez kötötte további támogatásukat. Azt akarják elérni, hogy a 19 fős kormány négy-négy miniszteri széke az ALDE és a Pro România nevű pártot illesse meg. Ráadásul négy fontos miniszteri széket, a szállításügyi, az oktatási, az egészségügyi és a fejlesztési tárcákat nézte ki magának a Călin Popescu Tăriceanu vezette ALDE és a Victor Ponta vezette Pro România. Ezek közül alkudna ki legalább két tárcát magának a két párt. 

Sajtóértesülések szerint Viorica Dăncilă a hétvégén ülhet tárgyalóasztalhoz a két párt vezetőjével.

 

 

comments powered by Disqus
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.