Dől a lé
béel
2019. augusztus 6. kedd, 12:36
Mert vannak fontos és még fontosabb dolgok.

Ismét megmutatta a bukaresti kormány, mi számít prioritásnak a számára: a különféle felelőtlen osztogatások nyomán megrendült államkassza miatt költségvetés-kiigazításra szánta el magát, amelyben bizonyos területekről pénzt von el, más területek viszont még több pénzt kapnak.

Hogy melyek azok a területek, amelyek kevésbé minősülnek fontosnak, ezért az eredetileg tervezettnél kevesebb pénzből gazdálkodhatnak?

Nos,

az oktatás, az európai alapok, a kutatás és a közlekedés is a másodlagos jelentőségű kategóriába került.

Ezért az oktatási minisztérium költségvetését így 1,03 milliárd lejjel, az európai alapokért felelős minisztériumét 681,9 millió lejjel, a kutatási tárca büdzséjét pedig 369,1 millió lejjel csökkentik a tervezet szerint. 

A közlekedési minisztérium költségvetését 128,8 millió, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős tárcáét 243 millió, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumét 310,4 millió lejjel kurtítják meg, és 143,6 millió lejjel csökkentik a kormányfőtitkárság költségvetését is. 

Ezzel szemben a hírszerezők megint dörzsölhetik a markukat.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) költségvetését 396,5 millió lejjel növelik,

amiből személyi kiadásokra 356,8 millió lejt szánnak, 14 milliót dologi kiadásokra, míg az alárendelt intézmények támogatására 232, nyugdíjakra pedig 17,1 millió lejt szánnak.

Hozzávágtak további 47,15 millió lejt a Külügyi Hírszerző Szolgálathoz (SIE) is, és a kormányőrség (SPP) is 42,87 millió lejjel nagyobb költségvetésből gazdálkodhat.

Megbüntették viszont a Különleges Távközlési Szolgálatot (STS), amely a 112-es segélyhívószám diszpécserének tehetetlenkedése nyomán dicstelen szerepet játszott a közel két héttel ezelőtti caracali gyilkosságban: az intézménytől 71,66 millió lejt vesznek el.

Talán mindezt kompenzálandó, a tervek szerint a helyi önkormányzatoknak szánt összeg 4,4 milliárd lejjel nő.

Ami nem hangzik rosszul, de azért kíváncsian várjuk, valóban megvalósul-e.

 
comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.