Pályára állva
béel
2019. július 21. vasárnap, 17:47
A miniszteri ígéretekkel ellentétben még nem lehet majd Nagylaktól Nagyszebenig egyhuzamban autópályán száguldani.

Egész jól haladnak az építési munkálatok az A1-es jelzésű dél-erdélyi autópálya azon két, Lugos és Déva közötti szakaszán, amelyet a tervek szerint még idén nyáron – de legkésőbb ősszel – át is adnak a forgalomnak.

A két, összesen mintegy 43 kilométeres szakasz lesz egyébként várhatóan az összes autópálya, mit idén átadnak – ellentétben a közlekedési illetékesek év eleji, 180 kilométerre vonatkozó ígéretével.

Igaz, azt már akkor sem hitte el senki.

 

 

A Lugos és Déva közötti szakasz 3-as és 4-es ütemének átadásával szinte teljes egészében elkészül a sztráda – de csak szinte. 

Ugyanis Răzvan Cuc közlekedési miniszter július eleji bejelentésével ellentétben, miszerint a hónap végétől teljes hosszában járható lesz a sztráda, az igazság egy kicsit lelombozóbb.

Létezik ugyanis egy 13 kilométeres szakasz Holgya és Marzsina között, ahol az autópálya még csak a tervek szintjén létezik. 

Itt ugyanis a dimbes-dombos vidék miatt alagutakat kellene fúrni, de az illetékes hatóságok hat éve, az építkezés kezdete óta hanyagolták a munkálatokat. Olyannyira, hogy az alagutak megépítésére csak idén június végén írták ki a pályázatot.

A két alagút hossza mintegy 2,13 kilométer lesz.

A megépítésükig viszont még sok idő eltelik, és az autósoknak sokat kell idegeskedniük a hiányzó, valamivel több mint tíz kilométeres autópálya-szakasz miatt.

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.