Kultúrharc
fsandor
2019. július 20. szombat, 11:34
Nem jött be a román mulatós zene a Bánffy-kastély tövében.

Vagyis: „Köszönjük, Tommy Cash, életed utolsó fellépését az Electric Castle-en!”

Ezzel a mondattal búcsúztak „örökre” a bonchidai fesztivál szervezői a Facebookon az észt DJ-től rögtön péntek esti performansza után. Ennél egyértelműbben nem is jelezhették volna a szervezők, hogy Tommy Cash-t többé nem hívják meg a Szamos partjára potmétereket tekergetni.

Cash bűne az volt, hogy a szettjébe – tudjuk: a DJ-k kiállnak egy színpadra és jó esetben nyomkodnak pár gombot, de általában bedugnak egy pendrive-ot a megfelelő kütyübe, ezt hívják élő koncertnek –, szóval a szettjébe beleszőtte a romániai partikon elképesztően népszerű lakossági turbó-elektro-orientál-mulatós műfaj, a manelé egyik legnagyobb :) sztárja, Adrian Minune egyik gyöngyszemét.

Vagyis a Bánffy-kastély tövében önfeledten bulizó fiatalok egyszer csak azon kapták magukat, hogy nem tudják: sírjanak vagy nevessenek, amikor az elektromix egyszer csak átúszott Minune primitív dallamaiba. A helyszíni videók szerint a tömeg egy része azonnal elkezdte énekelni a magasröptű szöveget, a másik része meg lemerevedve nézte a színpadot, esetleg telefonjával megörökítette a váratlan intermezzót.

Az már csak hab a tortán, hogy néhányan a kulturális szokszínűség lábbal tiprásával, sőt: RASSZIZMUSSAL vádolták kommentben a fesztivál szervezőit.

Na de úgy tűnik, hogy ami gond nélkül lemehet Konstancán, arra nem nagyon van igény Kolozsvár környékén. Nemrég ugyanis a tengerparti város mellett lezajlott, az EC-nál jóval inkább kereskedelmibb konzumzenére épülő, így kissé más típusú közönséget vonzó Neversea fesztiválon egy svéd DJ bejátszotta Adrian Minune ugyanazon dalának egy részét, de ott a közönség általános üdvrivalgással fogadta a gesztust.

És akkor következzen A MŰ, ami kiverte a biztosítékot (csak erős idegzetűek katintsanak):

 

 

 

comments powered by Disqus
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.