Fotó: Revista-ferma.ro
Nem kukoricáznak
papmeli
2019. július 17. szerda, 13:41
Petru Daea ismét felhergelte az Európai Bizottságot.

Lassan többet levelezik, mint amennyit dolgozik Petru Daea mezőgazdasági miniszter, az Európai Bizottság egyre több magyarázkodásra ad neki okot. Az uniós intézmény múlt héten még a román juhok exportjának körülményeiért aggódott (erről ITT és ITT írtunk), most pedig újabb ügyben írt levelet kedvenc miniszterünknek.

Komolyabb ügyben: azzal gyanúsítják a kormányt, hogy meghamisította a 2017-es és 2018-as kukoricatermésre vonatkozó adatokat. Azért, hogy sikeresebbnek tüntesse fel magát.

Románia lett tavaly a kukorica koronázatlan királya az Európai Unióban,

hazánkban termesztették a legtöbb tengerit, a kormány adatai szerint 18 millió tonnát. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) rámutat: tavaly 4 tonnával több kukoricát termelt az ország, mint egy évvel korábban.

Aminek kicsi a valószínűsége, írta a G4Media, mivel az említett években kisebb területen termeltek tengerit, és az időjárás sem volt megfelelő: árvizek, viharok tizedelték a termést. Ez az EB figyelmét sem kerülte el, ezért gyanúsítja csalással Bukarestet.

Remélhetőleg Daea nekik jobb magyarázatot ad, mint a sajtónak.

Elsőre megpróbálta csitítgatni a Digi 24 kényes témát feszegető újságíróját: „haideţi, fiţi cuminţi” (nézze, legyen okos), mondta. Majd hosszasan ecsetelte, hogy a jelentések hivatalos adatok alapján készülnek. És hogy az EU-ban hét ország – köztük Románia és Magyarország – adja a szemeskukorica-termés 83,3 százalékát.

Az uniós termés egynegyede pedig a román szántóföldekről származik, hazánkban 2,415 millió hektáron terem tengeri. És még több fog, miután bevezetik az öntözést, üzente az EB-nek Daea, aki szerint tetszik, nem tetszik, Románia megőrzi éllovas szerepét.

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.