Fotó: Ebihoreanul.ro
IDŐUTAZÁS
papmeli
2019. július 16. kedd, 13:39
Most épp nem a magyar feliratokkal van baj. Hanem mindennel.

Ha már a múltat nem sikerült rekonstruálni, most a jövőbe repít a nagyváradi polgármesteri hivatal. Ilie Bolojan polgármesternek hiába az a legfőbb célja, hogy ámuló-bámuló turistákkal töltse meg a Pece-parti Párizst, sehogy sem tud megfelelő körülményeket teremteni ehhez.

És most nem a szépen felújított szecessziós palotákra gondolunk, ezeket többé-kevésbé sikerült korhűen helyreállítani, hanem a turizmussal együttjáró összes többi szolgáltatásra. Például a turisták tájékoztatására. Nemrég írtunk arról, hogy

a városvezetés felháborító módon fordíttatta le magyarra a legfőbb látványosságok nevét

a nemrég kihelyezett turisztikai táblákon: a Szent László térből (Piața Unirii) Unirii piac lett, a Főutcából (pietonala Republicii) Republicii sétány. Szerencsére azóta nagyrészt javították a hibát.

Most kisebbet bakizott ugyan, de továbbra sem nyújt valós információkat a turistáknak a polgármesteri hivatal. Sőt, egyenesen a jövőbe repíti őket. Ilie Bolojanék szerethetik a sci-fi irodalmat, azért gondolhatták úgy, hogy

olyan létesítményeket is feltüntetnek az újabb tájékoztató táblákon, melyek nem is léteznek.

Legalábbis a valóságban, csak a tervek szintjén. Így kerülhetett fel a belvárosi parkolók közé a jó pár éve épülő Kossuth utcai parkoló, melyről lassan már senki sem hiszi, hogy valaha elkészül. Vagy a Szabadkőművesek múzeuma, melyre megvan a támogatás és dolgoznak is a projekten, de még messze nincs kész.

Sőt, az inkriminált táblákon a Bémer tér (Piaţa Ferdinand) és a Nagysándor (Aurel Lazăr) utca gyalogosövezetként van feltüntetve, miközben mindkét belvárosi helyszínen csak most kezdődnek el a felújítási munkálatok.

Aztán csodálkozhat szegény turista, ha sétálóutca helyett nyaktörő állapotokat talál,

parkolóház helyett pedig építőtelep várja. És ezen a helyzeten még az oly sokat reklámozott CityApp alkalmazás sem segít, mert – innováció ide vagy oda –, azt viszont elfelejtették frissíteni.

Pozitívumként azért megállapíthatjuk: Nagyvárad végre nem a múltban él. Hanem a jövőben!

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.