Fotó: CFR 1907 Cluj/Facebook
honi foci
Szerző: Boros Miklós
2019. július 12. péntek, 18:53
Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.

Negyven nap szünet után péntek este, a Voluntari és a Sepsi OSK közti góltalan összecsapással elkezdődött a román elsőosztályú focibajnokság új idénye. Sok minden változatlan maradt a Liga 1-ben, de azért akadnak új dolgok is, mindkét kategóriából szemelgettünk párat. 

Ami maradt a régiben:

A tévék az urak. Mivel a (főleg a kisebb) csapatok bevételeinek javát televíziós jogdíjak adják, a pénzért cserébe a tévék diktálják a mérkőzések időpontjait. Bár a Profi Liga idén új szerződést kötött a következő öt szezonra, sem az összeg (nettó évi 27 millió euró), sem meccseket közvetítő adók (Look TV, Digisport, Telekom Sport) nem változtak.
 
Az esélyesek. Nagy meglepetés lenne, ha nem a Kolozsvári CFR vagy a FCSB közül kerülne ki a bajnok. Craiova ugyan fogadkozik, de Corneliu Papură teljesen tapasztalatlan edző az áttöréshez. A fogadóirodáknál szokás szerint a bukaresti csapat a legnagyobb favorit, de ez az előző két évben is így volt, mégis Kolozsváron ünnepeltek.
 
 
 A kolozsvári bajnokcsapat két vereséggel indította az idényt. Szombaton a bajnokságban is bemutatkoznak. 
 
Hagi jól keres a dolgon. Épp most adta el Ionuț Vânát a FCSB-nek, a fiát, Ianis Hagit pedig a belga bajnok Genknek, utóbbit 10 millió euróért. Bajnok aligha lesz újra a konstancai csapat, de amíg dől a lé, ez senkit sem érdekel.
 
A főjuhász. Egy olyan országban, ahol a legnagyobb sportlapban az a vezető hír, hogy Gigi Becali mit gondol a Simona Halep–Serena Williams wimbledoni női teniszdöntőről, a FCSB tulajdonosa minden nevetséges hőzöngésével együtt is megkerülhetetlen tényező. A riválisok szerencséjére most is csak egy kezdő edző hajlandó neki dolgozni: Bogdan Andone eddigi karrierjének csúcsa a másodosztályú Szatmárnémeti Olimpia csődbevitele. Zsinórban ötödször is második hely? 

A szentgyörgyi kapkodás. A Sepsi OSK üde színfoltja a román focinak, de a nyári igazolásokkal valahogy mindig nehezen boldogulnak Háromszéken. Idén például az első meccs előtt két nappal igazoltak egy teljes hátvédsort, mert a felkészülés elején érkező négy külföldi védőről az edzőtáborban kiderült, hogy nem ütik meg a szintet. Az újabb rájátszásról egyelőre beszélni se mernek Sepsiszentgyörgyön, viszont székely topcsapatot végre székely edző, László Csaba vezeti.
 
 
                             László Csaba: székely edző a Sepsi OSK kispadján. 
 
Reszkető újoncok. Szokás szerint a Liga 2-ből feljutó két csapatot tekintik a legesélyesebbnek a kiesésre. Az Academica Clinceni a közpénzből működő Ilfov megyei falusi csapatok hagyományát viszi tovább, ha már hét év után kiesett a Concordia Chiajna, ráadásul gyanúsan sok szállal – és főleg kölcsönjátékossal – kötődik a FCSB-hez. A Chindia Târgoviște pedig az otthontalan klubok sorozatát folytatja, mivel a stadionja átépítése miatt egyelőre Ploiești-en rendezi a meccseit. 
 

Ami megváltozott:

Az ifiszabály. Az U21-es Európa-bajnokságon elődöntőig jutó ifiválogatott sikeressége annyira felbátorította a szövetséget, hogy felturbózta a négy éve meghozott ifiszabályt: immár nem egy, hanem két 21 éven aluli játékosnak kell szerepelnie a csapatok kezdőjében, bár csupán az egyiknek végig. Az edzők morognak, mi pedig kíváncsian várjuk, melyikük meri elsőként meglépni, hogy már a meccs elején lecseréli a kényszerből pályára küldött fiatalt?
 

A videobíróhoz való hozzáállás. Végre mindenki elismeri, hogy nagyon kellene, de egyelőre senki se akarja állni a csekket. A Profi Liga, a szövetség és a klubok egymásra mutogatnak, de talán a tavaszi rájátszásra csak bevezetik végre.  

comments powered by Disqus
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯