Jean St'Ay
2019. július 11. csütörtök, 10:05
És hadd tegyük hozzá: a kolozsvári Sapientia filmes csapata irtó jó munkát végzett.

A filmtörténeti kuriózumkutatás egyik legizgalmasabb kategóriája az a bizonyos Első. Az első mozgókép. Az első játékfilm. Az első western. És naná, az első horror, ezen belül pedig az első Drakula-film. Na kérem: a világ első bizonyítottan létező Drakula-nagyjátékfilmjének bemutatási dátuma 1921. A szakmai mitológia szerint maga Friedrich Wilhelm Murnau is merített némi ihletet belőle, amikor világhírű Stoker-adaptációját, a Nosferatut készítette 1922-ben.

De van tovább is, és innen dagadhat igazán a magyar és az erdélyi kebel!

E világelső film sztoriját erdélyi, pontosabban bánsági ember írta, továbbá marosvásárhelyi ember rendezte, és igen, az a bizonyos Kertész Mihály (tudjuk, ugye, Michael Curtiz, Casablanca) is tett hozzá némi forgatókönyvírói munkát. Persze, azon lehet vitatkozni, hogy Pánczél Lajos, a temesvári (újság)író és filmkritikus fantasztikus filmregénye, a Drakula halála (ez a film címe is) a film készítése előtt íródott, avagy utána. Simán elképzelhető mindkét verzió, hiszen Pánczél 1897-ben született, 1921-ben tehát 24 éves volt és a film akkoriban már rutinos rendezője (15 elkészült mozgóképpel a zsebében), Lajthay Károly simán felkérhette a fiatal és tehetséges írót, aki, csak úgy mellesleg mondjuk, 1916-ban Balázs Bélával megalapította a budapesti Filmakadémiát.

Na és akkor snitt, ahogy a filmszakmában mondják. Mégpedig nagy. Akkora, hogy ez a bizonyos világ első Drakula-filmje el is veszett közben. Nem maradt belőle más, mint pár (sajtó)fotó és plakát.

Na de itt jön a képbe a kolozsvári Sapientia filmes szak,

Lakatos Róbert filmrendező és tanár úr, illetve a szakon létrehozott celluloid filmes workshop mesterképzős és egyetemi hallgatói. Felsoroljuk őket, mert igen derék munát végeztek: Kovács Flóra, Sztercey Szabolcs, Gödri Attila, Török Ádám, Búzási Gyopár és Dózsa Endre. Ők azok, akik (nyilván a stáb többi tagjával együtt) elkezdték csinálni az elveszett első Drakula-film amolyan 21. századi remake-jét. De nem ám akárhogy. Amint a workshop neve is jelzi, szépen, celluloid filmre, régi-régi kamerákkal, fekete-fehéren és persze némán, inzertekkel, ahogy kell. És a Sapientia dísztermében bemutatott kábé 15-20 perces részlet igen jóra sikeredett. Érdemes megnézni. Annál is inkább, mert olyan kedvelt erdélyi színészeket is viszontláthatnak benne, mint Pálffy Tibor, Molnár Enikő, Salat Lehel, Váta Lóránd és Szűcs Ervin. Ja, azoknak a fiataloknak is, akik esetleg most épp azon tépelődnek, vajon melyik egyetemre is felvételizzenek.

És hogy mikor lesz kész a film? Ez egyelőre nagy rejtély. Mint Drakula maga. De ne tessék aggódni, szólunk!

comments powered by Disqus
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯