Szatmári srácot „kényszerítenének” a román válogatottba, nehogy a magyaroknál kössön ki

Nagyon féltik Adrian Rust a román labdarúgás illetékesei.
Hirdetés
Van egy szatmári román srác, Adrian Rus, aki egész ügyes focista, még a múlt héten véget ért ifjúsági Európa-bajnokságon a legjobb négy közé jutó U21-es román válogatottba is befért, csak éppen jóval több köze van a magyar focihoz, mint a románhoz. Magyar klubban (Fehérgyarmat) nevelkedett, magyar csapatban (Balmazújváros) kezdte a felnőtt karrierjét, a román bajnokságban mindössze egy évet játszott a Sepsi OSK-nál, kölcsönjátékosként.
 
Most éppen a magyar élvonal egyik topcsapata, a MOL Fehérvár FC (korábbi nevén Videoton) igazolta le, amely tavaly eljutott az Európa Liga csoportköréig. 
 
Szépen alakuló karrier, még ha egyelőre nem állnak érte sorban a kőgazdag angol klubok. Viszont a jelek szerint sorban állnak érte a válogatottak, legalábbis Bukarestben ezt gondolják. A magyar állampolgársággal is rendelkező Adrian Rus ugyanis még nem volt felnőtt válogatott, így hiába szerepelt az ifiknél Románia színeiben, a felnőtteknél választhatja Magyarországot is.
 

A román szövetségnél (FRF) pedig a jelek szerint félnek is ettől,

mert Răzvan Burleanu elnök újságíróból lett tanácsadója, Adrian Vochin máris bejelentette, hogy a Spanyolország és Málta elleni szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre Rus mindenképpen meghívást kap a román felnőtt csapatba. 
 
Két hónappal a meccsek előtt ritkán szoktak keretet hirdetni a szövetségek, így aztán erős a gyanú, hogy Rus nem a jelenlegi játéktudása vagy formája miatt kapja a meghívót, hanem félelemből. A védőként és középpályásként is használható focista ugyanis még az U21-es csapatban sem volt állandó kezdő, az olaszországi Eb-n is csak egy meccsen játszott a négyből. Mihai Stoichiță, a FRF szakmai igazgatója persze gyorsan cáfolta, hogy Adrian Rus csak azért lenne román válogatott, hogy elhappolják az ügyében még egyszer sem nyilatkozó magyar szövetség elől. 
 

„Hamis téma, hogy azért hívnánk meg, nehogy elveszítsük. Minden játékos szabadon választhat”

– mondta Stoichiță a DigiSportnak, aki szerint a válogatott védelmének megfiatalítása indokolja a szatmári srác beválogatását.
 
Rust persze eddig senki sem kérdezte, pedig jó lenne tudni, ő kit választana, ha augusztus vége felé Bukarestből és Budapestről is érkezne számára egy válogatott meghívó.  

Hirdetés