Fotó: Vlad Ursulean
Voks populi
Szerző: Főtér.ro
2019. július 3. szerda, 17:07
A szövetség képviselői nem is szavazták meg a parlamenten sebtében átpörgetett törvénytervezetet.

Ez gyorsan ment, kérem: a szenátus hétfőn leokézta, a képviselőház pedig szerdán – döntéshozó kamaraként, rendkívüli ülésszak keretében – el is fogadta a külföldiek szavazását megkönnyítő törvénytervezetet.

Az RMDSZ már korábban egyértelművé tette, a választási törvény módosítását ebben a formában nem tudja támogatni, ezért a szövetségi frakció tartózkodott a szerdai szavazáson. Az RMDSZ képviselői szerint a pár nap alatt összecsapott tervezet visszaélésekre és a szavazás befolyásolására ad lehetőséget, hiszen számos aggályos előírást is tartalmaz.

És persze az ötszázalékos bejutási küszöb átlépését is veszélyeztetheti, ha jelentősen megnő a külképviseletekről beérkező szavazatok száma.

Az RMDSZ két javaslatát is elvetette a képviselőház szerdán: az egyik megtiltotta volna az exit-poll becslések közzétételét éjfél előtt, a másik pedig azt írta volna elő, hogy alkalmazzanak papír alapú adatfelvételt a külföldi választókörzetekben pótlistára feliratkozó szavazók esetében. Utóbbira végül csak akkor kerülhet sor, ha az elektronikus rendszer összeomlik. 
A szerdán elfogadott módosítások lényege, hogy
  • a külföldi választókörökben ezentúl nemcsak a voksolásra a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők;
  • a levélben történő voksolást az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be;
  • a levélszavazást előzetes regisztrációhoz kötik, de egyszerűsödik a bejelentkezés;
  • kiterjesztették a belföldi voksolásra is azt az eredetileg a diaszpórának szánt előírást, miszerint a szavazókörök 21 órai zárása után (legkésőbb éjfélig) szavazhatnak azok, akik már a helyiségben tartózkodnak, és akik előtte állnak sorban; 

A választási reformot a május 26-ai európai parlamenti választások kaotikus lebonyolítása után sürgette meg Klaus Iohannis államfő, és azt remélik, hogy ezáltal az év végi elnökválasztáson már nem lesznek fennakadások a külképviseleteken. A törvény más csak Iohannis aláírására vár. 

 

 

comments powered by Disqus
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.