Fotó: Vlad Ursulean
Voks populi
Szerző: Főtér.ro
2019. július 3. szerda, 17:07
A szövetség képviselői nem is szavazták meg a parlamenten sebtében átpörgetett törvénytervezetet.

Ez gyorsan ment, kérem: a szenátus hétfőn leokézta, a képviselőház pedig szerdán – döntéshozó kamaraként, rendkívüli ülésszak keretében – el is fogadta a külföldiek szavazását megkönnyítő törvénytervezetet.

Az RMDSZ már korábban egyértelművé tette, a választási törvény módosítását ebben a formában nem tudja támogatni, ezért a szövetségi frakció tartózkodott a szerdai szavazáson. Az RMDSZ képviselői szerint a pár nap alatt összecsapott tervezet visszaélésekre és a szavazás befolyásolására ad lehetőséget, hiszen számos aggályos előírást is tartalmaz.

És persze az ötszázalékos bejutási küszöb átlépését is veszélyeztetheti, ha jelentősen megnő a külképviseletekről beérkező szavazatok száma.

Az RMDSZ két javaslatát is elvetette a képviselőház szerdán: az egyik megtiltotta volna az exit-poll becslések közzétételét éjfél előtt, a másik pedig azt írta volna elő, hogy alkalmazzanak papír alapú adatfelvételt a külföldi választókörzetekben pótlistára feliratkozó szavazók esetében. Utóbbira végül csak akkor kerülhet sor, ha az elektronikus rendszer összeomlik. 
A szerdán elfogadott módosítások lényege, hogy
  • a külföldi választókörökben ezentúl nemcsak a voksolásra a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők;
  • a levélben történő voksolást az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be;
  • a levélszavazást előzetes regisztrációhoz kötik, de egyszerűsödik a bejelentkezés;
  • kiterjesztették a belföldi voksolásra is azt az eredetileg a diaszpórának szánt előírást, miszerint a szavazókörök 21 órai zárása után (legkésőbb éjfélig) szavazhatnak azok, akik már a helyiségben tartózkodnak, és akik előtte állnak sorban; 

A választási reformot a május 26-ai európai parlamenti választások kaotikus lebonyolítása után sürgette meg Klaus Iohannis államfő, és azt remélik, hogy ezáltal az év végi elnökválasztáson már nem lesznek fennakadások a külképviseleteken. A törvény más csak Iohannis aláírására vár. 

 

 

comments powered by Disqus
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.