Állig fegyverkezik Románia: vadászbombázókkal és hadihajókkal bővül a védelem

Az F-16-os harci sólymok Portugáliából érkeznek, míg a korvetteket Konstancán gyártják le francia segítséggel.
Hirdetés

Miután a NATO-tagországok számára meghatározott költségvetési minimumnak megfelelően tavaly megemelték a román védelmi tárca költségvetését (a GDP 2 százalékával arányosan), a Legfelsőbb Védelmi Tanács úgy döntött, hogy 2027-ig Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

A fegyverkezés tehát folyamatosan zajlik, ennek részeként Gabriel Leş védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a parlament zöld utat adott öt darab F-16-os vadászbombázó repülőgép beszerzésére. A portugál kormánytól vásárolt gépek mellett áprilisban még szó volt a világ legdrágább vadászrepülőiként számon tartott F-35-ösök vásárlásának lehetőségéről is, de erre egyelőre nem mutatkozik esély.

Négy új hadihajóra is elvernek 1,2 milliárd eurót, ami azért is nagy dolog, mert a román haditengerészet csaknem 30 éve nem kapott új haditechnikát. A közbeszerzési eljárást a francia Naval Group és a Konstancai Hajógyár által létrehozott társulás nyerte el. A négy korvettet hét év alatt gyártják le, az elsőt három éven belül bocsátják vízre. A kiírás egyik feltétele volt, hogy a projekttel egy Romániában működő hajógyárat fejlesszenek, az építkezés pedig hazai beszállítóknak is munkát adjon.

A hadiflotta bővítése kapcsán korábban felmerült a korrupció gyanúja, ezért a katonai ügyészség, majd a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is vizsgálódni kezdett, de nem közölték, hogy megalapozottnak tartják-e a gyanút.

Hirdetés