Fotó: WallStreet.ro
süllyesztő
papmeli
2019. június 25. kedd, 11:11
Újabb dosszié rekedt a bukaresti kormányfiókokban.

Hiába a nagy centenáriumi csinnadratta, úgy tűnik, nem ismeri meg a világ a román hagyományos inget. Ionel Palăr képviselő, az UNESCO-val kapcsolatot tartó parlamenti bizottság tagja hívta fel a figyelmet arra, hogy újabb felterjesztési ügyet nem kezelt komolyan a kormány.

Románia ugyanis Moldova Köztársasággal közösen terjesztette volna fel az UNESCO szellemi világörökségi listájára a román nemzeti viselet egyik darabját, a népi motívumokkal kivarrt inget (ia), de már egy éve késik a 2016-ban kezdeményezett dosszié leadása.

Az ok: „érdektelenség, pénzhiány és a hatóságok nemtörődömsége”,

írta Facebook-oldalán a képviselő. Palăr parlamenti felszólalásban hívta fel a figyelmet arra, hogy a dossziét még 2018-ban kellett volna lezárnia a művelődési minisztériumnak, de továbbra is hiányos. A képviselő attól tart, hogy a bukaresti tökölődés miatt más balkáni ország védeti le a román népviselet értékes darabját.

Nem ez lenne az első eset, hogy a kormány keresztbe tesz annak, hogy a világ megismerhesse az itteni szellemi örökséget,

már a csíksomlyói pünkösdi búcsú esetében is megtette.

Ezt még Kelemen Hunor RMDSZ-elnök terjesztette fel művelődési miniszterként az UNESCO-listára, de a nemzetközi szervezet illetékes bizottsága 2016 végén elutasította a kezdeményezést.

Az RMDSZ azzal vádolta az akkor Dacian Cioloș vezette kormányt, hogy semmibe vette a magyarság óhaját és nem tartotta fenn a jelölést. Az ellenzéki politikus szerint ez nem csak a szakértői kormányon múlott. Bár a dosszié hiányosságait pótolni lehetne, ez azóta sem került ismét napirendre.


 

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.