Fotó: WallStreet.ro
süllyesztő
papmeli
2019. június 25. kedd, 11:11
Újabb dosszié rekedt a bukaresti kormányfiókokban.

Hiába a nagy centenáriumi csinnadratta, úgy tűnik, nem ismeri meg a világ a román hagyományos inget. Ionel Palăr képviselő, az UNESCO-val kapcsolatot tartó parlamenti bizottság tagja hívta fel a figyelmet arra, hogy újabb felterjesztési ügyet nem kezelt komolyan a kormány.

Románia ugyanis Moldova Köztársasággal közösen terjesztette volna fel az UNESCO szellemi világörökségi listájára a román nemzeti viselet egyik darabját, a népi motívumokkal kivarrt inget (ia), de már egy éve késik a 2016-ban kezdeményezett dosszié leadása.

Az ok: „érdektelenség, pénzhiány és a hatóságok nemtörődömsége”,

írta Facebook-oldalán a képviselő. Palăr parlamenti felszólalásban hívta fel a figyelmet arra, hogy a dossziét még 2018-ban kellett volna lezárnia a művelődési minisztériumnak, de továbbra is hiányos. A képviselő attól tart, hogy a bukaresti tökölődés miatt más balkáni ország védeti le a román népviselet értékes darabját.

Nem ez lenne az első eset, hogy a kormány keresztbe tesz annak, hogy a világ megismerhesse az itteni szellemi örökséget,

már a csíksomlyói pünkösdi búcsú esetében is megtette.

Ezt még Kelemen Hunor RMDSZ-elnök terjesztette fel művelődési miniszterként az UNESCO-listára, de a nemzetközi szervezet illetékes bizottsága 2016 végén elutasította a kezdeményezést.

Az RMDSZ azzal vádolta az akkor Dacian Cioloș vezette kormányt, hogy semmibe vette a magyarság óhaját és nem tartotta fenn a jelölést. Az ellenzéki politikus szerint ez nem csak a szakértői kormányon múlott. Bár a dosszié hiányosságait pótolni lehetne, ez azóta sem került ismét napirendre.


 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31722
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.