Fotó forrása: Emil Boc Facebook-oldala
Okos város
MTímea
2019. június 21. péntek, 15:56
Persze, ebben is megelőzte Bukarestet a kincses város.

Pár évvel ezelőtt olvastuk valahol, már feltalálták az olyan kukákat, amelyek helyettünk eldöntik, hogy a bedobott szemét újrahasznosítható vagy sem, és ennek függvényében szétválogatják a hulladékot. A mesterséges intelligencián alapuló szemetes ötlete akkor még utópiának tűnt, de egyre kevésbé az. 

A Kolozsváron elhelyezett utcai okoskukák még távol állnak az okosság ezen szintjétől, de már tudnak „kommunikálni” a hulladékkezelő vállalattal: jelzik nekik a telítettség szintjét. A város legforgalmasabb pontjain elhelyezett szemetesek napenergiával működnek, szenzoraik egy digitális eszközre csatlakozva mutatják az illetékeseknek, hogy mikorra kell ütemezni a szemét elvitelét. Külön-külön konténer áll rendelkezésre a műanyag- és a papírhulladék számára. A bedobott szemetet az eszköz összepréseli, ezért ajánlott a kupakot eltávolítani a PET-palackokról. Mindegyik okoskukán van egy nyílás a cigicsikkek számára is.

Személyesen Emil Boc polgármester mutatta be, hogyan működnek a kukák:  


A Musai-Muszáj akciócsoport jogos kérdése az új kukák kapcsán: hol a magyar felirat? Miközben a magyar nyelvhasználatért pereskedni kell, a városvezetés előszerettel használ angol nyelvű feliratokat. 

comments powered by Disqus
Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.
Ha azt hittük, hogy a korrupcióellenesek makulátlan múlttal rendelkeznek, olvassuk el, mit derített ki Dan Barnáról a Rise Projekt.
Az ország, ahol Drakula, Jézus Krisztus, a Ferrari és a szekér egyáltalán nem véletlenül találkozik a csipkés márványpalota udvarán. Radu Paraschivescu írása.
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Egy megtévedt kisember pokoljárásán keresztül beszél a magyar közállapotokról a magyar blues „atyja”.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.