Naná, hogy nincs ellenszer a kórházakban, messziről kerülje el a viperákat!

Ha mégis van, lejárt a szavatossága.
Hirdetés

Kutyaharapást szőrével – tartja a mondás, de sajnos Romániában még erre sincs lehetőség. Épp csak beköszöntött a viperaszezon, amikor kiderült, hogy a hazai kórházakban hiánycikk a mérges kígyó támadása esetén életet mentő ellenszérum.

Erre a Szeben megyei sürgősségi kórházban derült fény, ahova pár napja egy kisfiút szállítottak be viperamarással. És az életmentő szert más megyéből kellett beszerezni, ugyanis a készleten lévő két adagnak májusban lejárt a szavatossága. Azt pedig egyetlen orvos sem vállalja, hogy beadja a betegnek.

Constantin Roşca, a sürgősséget vezető orvos szerint azt, hogy lejárnak a készítmények, már hat hónapja, januárban jelezték az illetékeseknek, nem sok eredménnyel. Ellenszer hiányában meg csak perfúziót alkalmazhatnak a pórul járt betegen.

Vagy megpróbálhatják más kórházból beszerezni az amúgy 2000 eurós készítményt, ha épp van, és még egyáltalán felhasználható. Persze, a romániai kórházakból nem a viperaméreg ellenszéruma az egyetlen hiányzó készítmény. De ez tényleg életmentő!

Arról, hogy mit kell tenni viperamarás esetén, ITT írtunk.

Hirdetés