Fotó: Székelyhon, Haáz Vince
#szívügyük a MOGYE
MTímea
2019. június 21. péntek, 19:50
Az egyetem névváltoztatása miatt tüntető magyar diákokat viszont messziről elkerülte a rektor.

Ismét tárgyalóasztalhoz ültek a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem román és magyar vezetői, hogy megvitassák, hogyan lehetne megoldani a magyar tagozat immár nyolc éve tartó patthelyzetét. A mintegy másfél órán át tartó megbeszélés a korábbi alkalmaknál kevésbé feszült légkörben, de továbbra is konkrét eredmények nélkül zárult  – számoltak be a Székelyhonnak, illetve az MTI-nek a magyar résztvevők. A pénteki egyeztetésen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is jelen volt, aki konstruktívnak nevezte a találkozót.

A nemrég George Emil Palade nevére átkeresztelt egyetem folyosóin fehér köpenyes orvostanhallgatók sorakoztak fel, hogy

egyenlő esélyeket, méltó magyar nyelvű oktatást, új román-magyar nevet követeljenek,

de az egyetem vezetősége a hátsó lépcsőkön érkezett és távozott, messziről elkerülve a tüntetőket. A diákok azt szeretnék elérni, hogy Palade mellett Miskolczy Dezső nevét is felvegye az egyetem.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője az MTI-nek elmondta: Leonard Azamfirei rektor egyetlen magyar (preklinikai) főtanszék megalakítását javasolta a magyar oktatók és hallgatók által követelt három (preklinikiai, klinikai és gyógyszerészeti) főtanszék helyett, olyan körülmények között, amikor

az angol tannyelvű orvosképzés számára az egyetem idén – különösebb akadékoskodás nélkül – önálló kart hozott létre.

A professzor a 2011 óta tartó állapotról azt nyilatkozta: megnyugtató megoldást az jelentene, ha az orvos- és gyógyszerészképzést önálló karba szerveznék, de a minimum az, hogy megalakulnának a régóta követelt önálló főtanszékek. Amióta tart a botrány, a magyar tagozat fokozatosan háttérbe szorul, folyamatosan csökken a diáklétszám és a tanári kar is apad.

A rektor egyébként a szenátusi üléseket bojkottáló magyar oktatókat hibáztatta azért, hogy az 1945-ben még önálló magyar egyetemként alakult tanintézet egy román származású tudós, George Emil Palade amerikai Nobel-díjas orvos nevét vette fel, figyelmen kívül hagyva azt a magyar igényt, hogy az egyetem egykori tanára, Miskolczy Dezső ideggyógyász nevét is viselje.

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.