Mi a pálya?
MTímea
2019. június 19. szerda, 18:41
Látványos ütemben halad a Romániát Magyarországgal, illetve Nyugat-Európával összekötő gyorsvasút vonalának építése Arad és Piski között.

Gőzerővel folynak az építési munkálatok az Arad és Piski közötti vasútvonalon: a közlekedéssel kapcsolatos beruházásokat figyelő Infrastruktúráért Egyesület elégedetten terepszemlézett a 140 km hosszú szakaszon, amelyet az Európai Unió kohéziós forrásaiból korszerűsítenek.

A vasútszakasz a Rajna–Duna közlekedési folyosó részét képezi, amely Strasbourg és Frankfurt környékét fogja összekötni Dél-Németországon át Béccsel, Pozsonnyal, Budapesttel és végül a Fekete-tengerrel, egy fontos leágazása pedig Münchentől Prágán, Zsolnán és Kassán át az ukrán határig fog vezetni. A Románia versenyképességét jelentősen növelő vasútvonal a magyar–román határon lévő Kürtös település és Konstanca között teremt kapcsolatot.

Megépítésére 2017-ben írták alá a szerződéseket, és máris látványos haladást értek el az Arad melletti 614-es kilométerkő és a Hunyad megyei Piski közötti 141 kilométeres szakaszán – ezt a Infrastruktúráért Egyesület helyszíni felvételei is bizonyítják.  A személyvonatok itt akár 160 km/h sebességgel haladhatnak lényegesen lerövidítve az útidőt Arad és Piski között.

Az összesen két milliárd euróba kerülő vasútvonalat négy szakaszra osztották, mindegyikre külön szerződést kötöttek. 60 kilométeren teljesen új útirányt építenek ki, összesen 9 új hidat húznak fel a Maroson, ugyanakkor 3 alagutat is fúrnak. Korszerűsítik az állomásokat is. Az egyesület megállapította, mindegyik szakaszon rendben zajlanak a munkálatok, az egyik helyen egy fontos régészeti feltárás miatt lehet csúszás, míg egy másik szakaszon, Marosnémeti (Mintia) közelében a távfűtési csövek kicserélésével akadtak problémák. Ezeken a szakaszokon kívül Piski és Segesvár között történtek még beruházások, ahol az építkezés immár 90 százalékos.

A beruházás leglátványosabb eleme egy 250 méter hosszú vashíd, amelyet Marosborsa (Berzova) közelében helyeznek el egy speciális hidraulikus munkagéppel, egy több napon át tartó, komplex művelet keretében.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31653
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.