Bürgermeister
béel
2019. június 17. hétfő, 11:57
Nem Romániában.

Mostantól nem kell ahhoz Romániában élő németnek lenni ahhoz, hogy valaki olyan településen lakjon, ahol román a polgármester: a Németország keleti részében található Szászország tartomány Görlitz nevű városában román polgármestert választottak vasárnap.

A régóta Németországban élő Octavian Ursu a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben indulva győzte le a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltjét, egy Sebastian Wippel nevű volt rendőrt.

Ursu a voksok 55,1 százalékát megszerezve kerekedett felül Wippelen, miután az összes többi párt összefogott a szélsőjobboldalinak bélyegzett AfD ellen.

„Boldog vagyok. Most lássuk, hogyan tudunk azok felé közeledni, akik nem rám szavaztak” - mondta a boldog győztes.

Octavian Ursu még 1990-ben hagyta el Romániát. A Bukarestben született férfi konzervatóriumot végzett, és a görlitzi Neue Lausitzer Philharmonie-hoz szerződött trombitásként.

2009-ben lépett be a CDU-ba, 2010-ben pedig már át is vette a görlitzi szervezet irányítását. 2014-ben a szászországi tartományi parlamentbe is beválasztották.

Az 57 ezres Görlitz amúgy kedvelt forgatási helyszíne a hollywoodi filmeseknek, mivel arculata máig megőrizte középkorias jellegét.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.