Románia igazi arca?
Szerző: Stelian Tănase
2019. június 14. péntek, 17:47
Stelian Tănase szerint az RMDSZ elnöke vérig sértette a románokat, a bocsánatkérése pedig nem őszinte.
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Kelemen Hunor egyáltalán nem volt meggyőző tegnap (azaz június 11-én, kedden – szerk.) este, a DIGI24-en. Kettős beszéd, féligazságok. Folyamatosan kerülte, hogy a műsorvezető kérdéseire válaszoljon. És sok válasszal volt adós, főleg úgy, hogy ezek őszinték és egyenesek legyenek. De mit is mondhatott még valójában, miután egy dühös és elhamarkodott kommentárjában azt mondta, hogy

„ez Románia igazi arca!!!” Melyik lenne is az, Kelemen Hunor úr?

Legalább néhány szóban mondja el, hogy mi is tudjuk… Ahelyett, hogy béketeremtőként, békéltetőként lépne fel, ezekben a napokban provokatőrként viselkedett. Sajnos. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy ez szerepel a munkaköri leírásában.

Az RMDSZ vezetője mélységesen megsértett kb. 22 millió románt, akik között nagyon jól megél az adófizetők pénzéből. Megvan a véleményem a szerencsétlen megfogalmazásáról.

Kelemen Hunor kettős irányítás alatt áll. Nemcsak Bukarestnek felel (az alkotmány értelmében), hanem magyarként Budapestnek is. Ilyen értelemben Magyarország az ő hazája.

Lásd a Nagy Egyesülés Centenáriumával kapcsolatos megjegyzéseit. Ezúttal nem Bukarestnek beszélt, a szóban forgó mondatot Budapest fülének szánta. Ki akart tűnni, a magyar kisebbség bátor vezetőjének akart mutatkozni, az egyre csökkenő népszerűségére tekintettel. Túl durva volt a PSD manővere, amivel szavazatokat adott neki május 26-án a parlamenti támogatottságért cserébe. Honnan ennyi ezer szavazat, amikor egy kezünkön meg tudjuk számolni a regáti magyarokat? A műsorvezető ezzel kapcsolatos kérdéseivel sarokba szorított Kelemen Hunor feldühödött és szónoklatokba kezdett. Nekiállt nevetséges magyarázatokat adni.

De egy ideje a saját verseivel téveszti össze a politikai diskurzust. Közismert, hogy az általa irányított párt ugyanolyan korrupt, mint a román etnikumúakból állók. Nincs semmi különbség.

Olyan elit vezeti az RMDSZ-t, amely elszakadt a magyar népességtől és inkább az ügyleteivel foglalkozik

– nem a közösség jogainak védelmével. Az RMDSZ egy választási katasztrófa előtt állt május 26-án. Földalatti manőverek mentették meg. Ezek nélkül mára Kelemen Hunor egy lemondott vezető, a történelem része lenne. Most politikai túlélő. Imázsa tisztára mosása érdekében avatkozott be az úzvölgyi incidensekbe (ahova el sem ment). Ehhez egy radikális és a románokra nézve rágalmazó kijelentésre volt szüksége – akik olyanok, mint mindenki más, a maguk különböző érzékenységeivel. Ez volt a botrányos és óvatlan kijelentésének értelme.

Van egy egyszerű kérdésem Kelemen Hunor számára:

mi Magyarország igazi arca Orbán Viktor alatt?

Mit szól a sajtószabadság korlátozásához? Hát az Orbán által felügyelt rezsim korrupciójához? Hát az igazságszolgáltatás utóbbi években végrehajtott megnyomorításához? Hát a Jobik (így! – szerk.) alakulathoz? Hát a Fidesz-vezér harcias populizmusához? Kelemen Hunor azért is támogatta Liviu Dragneát, mert a volt PSD-vezető politikájának számos hangsúlya Orbán Viktor politikájához hasonlított. Közeledés Oroszországhoz és Putyinhoz, illiberalizmus, eltávolodás az EU értékeitől, nacionalizmus, a demokráciával ellentétes álláspontok. Orbán és Dragnea nézőpontja azonos…

Kelemen Hunor azt állította, hogy mi értettük félre azt, amit az „igazi Romániáról” mondott. Azt állította, hogy valójában mást mondott – állítólag a román állam, nem pedig Románia arcáról volt szó (és a románokéról sem), mely állam június 6-án nem úgy járt el, ahogy ő elvárta volna tőle.

Újra hülyének néz bennünket. Lenézésből ez egy kicsit sok. Ráadásul még hazudik is.

Ha mást akart volna mondani, akkor egyszerűen mást kellett volna mondania. Végül félszájjal bocsánatot kért azoktól, akiket megsértett.

Kelemen Hunor úr, nem fogadom el a bocsánatkérését, mert nem őszinte.

(Kiemelések tőlünk - szerk.)

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31586
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.