Illusztráció | Fotó: Pixabay
Életben maradni
MTímea
2019. június 13. csütörtök, 18:35
Tíz éve nem volt országos szintű, nagyobb beruházás a romániai újszülött-osztályokon, egyes megyék azonban jobban állnak, mint mások. Ez a csecsemőhalandóság adatain is meglátszik.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján  a Mentsétek meg a Gyermekeket (Salvaţi copii) Egyesület arra a megállapításra jutott, hogy országos szinten csökkent a csecsemőhalandóság: 2012-ben ezer újszülöttből tíz hunyt el, 2018-ban már csak mintegy 6, ami a szülészetek és az újszülött-osztályok jobb felszereltségének is köszönhető. Ennek ellenére, komoly aggályokat vet fel, hogy

egyes megyékben nem javult, sőt, súlyosbodott a helyzet, például Tulcea megyében.

A romániai csecsemőhalandóság megyék szerinti listáján az első helyen Tulcea szerepel, ahol ötször magasabb a mortalitás, mint Bukarestben, majd Botoșani, Szilágy, Călărași és Krassó-Szörény megyék következnek. Egy csecsemőnek ötször nagyobb esélye van az életben maradásra, ha Tulcea megye helyett Bukarestben születik. Jók az újszülöttek életbenmaradási esélyei még Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Arad és Temes megyékben, ahol az országos átlaghoz képest alacsonyabb a csecsemőhalandóság. Egy csecsemő

nagyobb eséllyel marad életben akkor is, ha városi környezetben születik, és nem falun.

Az egy év alatti csecsemők elhalálozási arányát illetően a lista jelentős mértékben változik: Bukarest az első helyen szerepel, majd Szucsáva, Bákó, Botoșani, Brassó, Iași és Konstanca következik (a lista változását az élveszületések arányszáma befolyásolja).

Az Egyesület ismételten felhívja a figyelmet, hogy az egy éven belül meghalt csecsemők aránya érzékletesen mutatja meg az egyes megyék társadalmi-gazdasági fejlettségét, a lakosság szociális viszonyait és az egészségügyi ellátás színvonalát. Ez meglátszik abból is, hogy az országban mindössze 22 olyan szülészet működik, mely 3-as besorolású (ami a legjobb felszereléssel rendelkező szülészetek besorolása),

ebből 9 Bukarestben található.

A Mentsétek meg a Gyermekeket Egyesület szerint a koraszülött intenzív osztályok fele annyit csecsemőt tudnak ellátni, mint amennyire szükség lenne (600 helyre lenne szükség, de csak körülbelül 300 létezik). Legutóbb mintegy tíz éve történt az utolsó nagyobb országos szintű beruházás a koraszülött osztályokon, illetve a szülészeteken, holott olykor a legbanálisabb orvosi berendezés is megmenthetné egy csecsemő életét.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31572
Szociális lakásokat vásárolnak piaci áron.
Nem kapott elegendő szavazatot a liberálisok bizalmatlansági indítványa, amelynek még az RMDSZ is szurkolt.
A rahovai börtönben maradhat, de szigorított felügyelet alatt.
Aradon is virágzik a Tisza. Azaz a Maros.
Újabb tanácsos távozik. Vajon ki lesz a következő?
Minek országprojekt egy olyan földrajzi helynek, amely nem igazán nevezhető országnak? Figyelem, pamfletveszély!
Veszik, mint a cukrot.
A román társadalom addig nem képes szembenézni múltjával, jelenével, jövőjével, amíg a külföldieket, a királyt, a földesurakat, a „bozgorokat” és a cigányokat kiáltja ki bűnösnek.
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.