Botrányrizikó
MTímea
2019. június 12. szerda, 17:35
Pár órás eltéréssel, alig pár száz méterre egymástól tüntetnek a melegek mellett és ellen Kolozsváron.

Ahogy a tavaly megígérték, idén már nem hagyták magukat a Szamos mellé száműzni a kolozsvári LMBTQ-közösség tagjai: sikerült elérniük, hogy Kolozsvár belvárosában, a Főtéren, illetve a kolozsvári tüntetések szokásos útvonalán felvonulva követelhessenek a többséggel egyenlő jogokat és toleranciát.

A melegfelvonulás engedélyeztetése látszólag simán ment, ahhoz képest, hogy Kolozsvár önkormányzata az elmúlt két évben mondvacsinált okokkal tagadta meg tőlük a belvárosi demonstráció lehetőségét. Valószínűleg biztonsági szempontok is közrejátszottak abban, hogy megpróbálták távol tartani a melegfelvonulás résztvevőit a Új Jobboldal ellentüntetőitől, és ehhez kihasználták azt is, hogy a Szamos természetes választóvonalat képezett a helyszínek között.

Idén először tehát megszűnik ez az elszigeteltség,

nemcsak ugyanazon a napon, de néhány órás eltéréssel, egymástól pár száz méterre (sőt, a felvonulás részben érinti az Új Jobboldal helyszínét) demonstrálnak a melegek ellen és mellett.

A kolozsvári Pride szombaton (június 15-én) 17 órától kezdődik a Főtéren, a felvonulás pedig Eroilor/Deák Ferenc utca – Honvéd/Dorobanților – 21 Decembrie 1989/Magyar sugárút útvonalon halad, végül visszatér a Főtérre. Az LMBTQ-közösség célja láthatóvá válni a többség számára mindaddig,

  • amíg a melegkérdés meg nem szűnik kampánytéma lenni;
  • amíg a szexuális kisebbségek tagjai ugyanazokkal a jogokkal nem bírnak, mint a többség tagjai;
  • amíg a nemi identitás nem ad okot a diszkriminációra;
  • amíg ugyanolyan emberként kezeli őket a társadalom, mint bárki mást;
  • és amíg üldöztetésük meg nem szűnik.

Céljuk továbbá, hogy a többség olyannak lássa a szexuális kisebbségeket, amilyenek valójában, és nem úgy, ahogy mások akarják láttatni őket. Ennek jegyében nemcsak a felvonulásra várják az érdeklődőket, hanem egy – már elkezdődött – fesztiválra is, melynek programja itt található.

Az Új Jobboldal szintén szombaton, 13 órától gyülekezik a Bocskai téren,

az ortodox katedrális előtt. Ők a melegek jogkövetelései ellen nyilvánulnak meg, de az ellen is tiltakoznak, hogy a kolozsvári önkormányzat beengedi őket a belvárosba. A tüntetés szervezője az Új Jobboldal és a 2018 októberében tartott, elbukott családügyi referendum támogatói köre.

A tüntetésre várják a kulturális és civil szervezeteket, a vallási közösségeket, és minden olyan románt, aki elkötelezett a hagyományos család és nemzeti-keresztény értékrend mellett. Szerintük ideje megvédeni a méltóságot és a természetességet egy hangos kisebbségtől, melynek tagjai „neomarxista aktivisták” és a „homoszexualizmus hívei”.

Remélhetőleg nem kerül sor incidensre egyik felvonuláson sem, és nem ismétlődik meg az az eset, amikor egy melegjogvédő színésznőt akarata ellenére, sírva vittek el a csendőrök, mert beszólt az egyik szónoknak az Új Jobboldal tüntetésén.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31555
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.