Botrányrizikó
MTímea
2019. június 12. szerda, 17:35
Pár órás eltéréssel, alig pár száz méterre egymástól tüntetnek a melegek mellett és ellen Kolozsváron.

Ahogy a tavaly megígérték, idén már nem hagyták magukat a Szamos mellé száműzni a kolozsvári LMBTQ-közösség tagjai: sikerült elérniük, hogy Kolozsvár belvárosában, a Főtéren, illetve a kolozsvári tüntetések szokásos útvonalán felvonulva követelhessenek a többséggel egyenlő jogokat és toleranciát.

A melegfelvonulás engedélyeztetése látszólag simán ment, ahhoz képest, hogy Kolozsvár önkormányzata az elmúlt két évben mondvacsinált okokkal tagadta meg tőlük a belvárosi demonstráció lehetőségét. Valószínűleg biztonsági szempontok is közrejátszottak abban, hogy megpróbálták távol tartani a melegfelvonulás résztvevőit a Új Jobboldal ellentüntetőitől, és ehhez kihasználták azt is, hogy a Szamos természetes választóvonalat képezett a helyszínek között.

Idén először tehát megszűnik ez az elszigeteltség,

nemcsak ugyanazon a napon, de néhány órás eltéréssel, egymástól pár száz méterre (sőt, a felvonulás részben érinti az Új Jobboldal helyszínét) demonstrálnak a melegek ellen és mellett.

A kolozsvári Pride szombaton (június 15-én) 17 órától kezdődik a Főtéren, a felvonulás pedig Eroilor/Deák Ferenc utca – Honvéd/Dorobanților – 21 Decembrie 1989/Magyar sugárút útvonalon halad, végül visszatér a Főtérre. Az LMBTQ-közösség célja láthatóvá válni a többség számára mindaddig,

  • amíg a melegkérdés meg nem szűnik kampánytéma lenni;
  • amíg a szexuális kisebbségek tagjai ugyanazokkal a jogokkal nem bírnak, mint a többség tagjai;
  • amíg a nemi identitás nem ad okot a diszkriminációra;
  • amíg ugyanolyan emberként kezeli őket a társadalom, mint bárki mást;
  • és amíg üldöztetésük meg nem szűnik.

Céljuk továbbá, hogy a többség olyannak lássa a szexuális kisebbségeket, amilyenek valójában, és nem úgy, ahogy mások akarják láttatni őket. Ennek jegyében nemcsak a felvonulásra várják az érdeklődőket, hanem egy – már elkezdődött – fesztiválra is, melynek programja itt található.

Az Új Jobboldal szintén szombaton, 13 órától gyülekezik a Bocskai téren,

az ortodox katedrális előtt. Ők a melegek jogkövetelései ellen nyilvánulnak meg, de az ellen is tiltakoznak, hogy a kolozsvári önkormányzat beengedi őket a belvárosba. A tüntetés szervezője az Új Jobboldal és a 2018 októberében tartott, elbukott családügyi referendum támogatói köre.

A tüntetésre várják a kulturális és civil szervezeteket, a vallási közösségeket, és minden olyan románt, aki elkötelezett a hagyományos család és nemzeti-keresztény értékrend mellett. Szerintük ideje megvédeni a méltóságot és a természetességet egy hangos kisebbségtől, melynek tagjai „neomarxista aktivisták” és a „homoszexualizmus hívei”.

Remélhetőleg nem kerül sor incidensre egyik felvonuláson sem, és nem ismétlődik meg az az eset, amikor egy melegjogvédő színésznőt akarata ellenére, sírva vittek el a csendőrök, mert beszólt az egyik szónoknak az Új Jobboldal tüntetésén.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.