Fotó: g4media.ro
Habemus SPP
papmeli
2019. június 12. szerda, 12:41
Kató Béla református püspököt és több magyar közéleti szemlélyiséget sem engedtek be a VIP-zónába.

Az államelnöki hivatal rendvédelmi szervének újabb visszaéléseire derült fény Ferenc pápa csíksomlyói látogatása kapcsán. Miután a pápa távoztával kibukott, hogy a kormányőrség letakartatta a magyar feliratot a katolikus egyház fejének miseruháján, most az is felszínre került, hogy a SPP-sek megszűrték a magyar meghívottakat, hiába volt belépőjük a VIP-szektorba.

A Krónika több megszólaló elmondása alapján arról ír, hogy a kormányőrség akadályozta a magyar közéleti szereplők bejutását a VIP-zónába, ahova a belépőjük szólt, míg a román zászlóval érkezőket azonnal előre, a tévékamerák számára is jól látható helyre tessékelte. A lapnak elsőként Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke mondta el, hogy

a kormányőrség egyszerűen megtagadta a belépését a VIP-szektorba.

Hiába mutatkozott be, és vette elő a belépőjét, az őrök – a pápa érkezésére hivatkozva – megálljt parancsoltak. „Református püspökként nem a pápáért mentem Csíksomlyóra, hanem a római katolikus magyar testvéreinkért. Akár végigállhattam volna a misét, vagy leülhettem volna valahol távolabb, a fűbe. De már én sem vagyok fiatal, ráadásul négy órája voltam talpon” – panaszolta a püspök. Elmondta, meggyőződése szerint

az volt a cél, hogy az erdélyi magyar jelenlétet minimalizálják a Szentszék előtt.

Erre utal, hogy a püspökön kívül több erdélyi és magyarországi közéleti szereplővel is hasonló módon jártak el a kormányőrség emberei.

Ezek egyike Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, aki Budapestről ment Csíksomlyóra, de nem engedték be. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke csak bő húszperces várakozás és egyezkedés után jutott be.

Péter Ferencet, a Maros megyei önkormányzat elnökét sem engedték be, akárcsak Kozma Mónikát, a Pro Economica Alapítvány vezetőjét. Utóbbi elmondta, miközben több magyarországi és erdélyi magyar tisztségviselőt közel fél óráig várakoztattak, a román népviseletben és zászlóval érkezők mosolyogva besétálhattak a szektorba.

További részletek a Krónika cikkében.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31549
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.