Fotó: g4media.ro
Habemus SPP
papmeli
2019. június 12. szerda, 12:41
Kató Béla református püspököt és több magyar közéleti szemlélyiséget sem engedtek be a VIP-zónába.

Az államelnöki hivatal rendvédelmi szervének újabb visszaéléseire derült fény Ferenc pápa csíksomlyói látogatása kapcsán. Miután a pápa távoztával kibukott, hogy a kormányőrség letakartatta a magyar feliratot a katolikus egyház fejének miseruháján, most az is felszínre került, hogy a SPP-sek megszűrték a magyar meghívottakat, hiába volt belépőjük a VIP-szektorba.

A Krónika több megszólaló elmondása alapján arról ír, hogy a kormányőrség akadályozta a magyar közéleti szereplők bejutását a VIP-zónába, ahova a belépőjük szólt, míg a román zászlóval érkezőket azonnal előre, a tévékamerák számára is jól látható helyre tessékelte. A lapnak elsőként Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke mondta el, hogy

a kormányőrség egyszerűen megtagadta a belépését a VIP-szektorba.

Hiába mutatkozott be, és vette elő a belépőjét, az őrök – a pápa érkezésére hivatkozva – megálljt parancsoltak. „Református püspökként nem a pápáért mentem Csíksomlyóra, hanem a római katolikus magyar testvéreinkért. Akár végigállhattam volna a misét, vagy leülhettem volna valahol távolabb, a fűbe. De már én sem vagyok fiatal, ráadásul négy órája voltam talpon” – panaszolta a püspök. Elmondta, meggyőződése szerint

az volt a cél, hogy az erdélyi magyar jelenlétet minimalizálják a Szentszék előtt.

Erre utal, hogy a püspökön kívül több erdélyi és magyarországi közéleti szereplővel is hasonló módon jártak el a kormányőrség emberei.

Ezek egyike Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, aki Budapestről ment Csíksomlyóra, de nem engedték be. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke csak bő húszperces várakozás és egyezkedés után jutott be.

Péter Ferencet, a Maros megyei önkormányzat elnökét sem engedték be, akárcsak Kozma Mónikát, a Pro Economica Alapítvány vezetőjét. Utóbbi elmondta, miközben több magyarországi és erdélyi magyar tisztségviselőt közel fél óráig várakoztattak, a román népviseletben és zászlóval érkezők mosolyogva besétálhattak a szektorba.

További részletek a Krónika cikkében.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.