Nyolcóramunka
béel
2019. június 11. kedd, 10:38
Egy ügyész perelte be a munkáltatóját.

Alkalmazottak – elsősorban közalkalmazottak – számára csillanthatja fel a reményt, a munkáltatók számára viszont borús jövőt vetít előre az a bírósági ítélet, amelyben egy panaszosnak szép összegű – már az itteni viszonyok között szép összegű – erkölcsi kártérítést ítéltek meg, amiért pocsék körülmények között kellett dolgoznia az irodájában.

Az illető a bukaresti 4. kerületi ügyészség egyik ügyésze, aki már nem bírta cérnával az irodai körülményeket, ezért pert indított.

És most nyert. 14 400 eurónyi erkölcsi kártérítést, amit az ügyészségnek azért kell kifizetnie, mert nem biztosította az előírt munkakörülményeket.

Emellett az ügyészségnek 2019 januárjától számítva havi 400 eurót kell fizetnie az ügyésznek mindaddig, amíg nem biztosítja a megfelelő körülményeket.

Az ügyész egy 2015-ös, illetve egy 2018-as, külső elemzőcég által készített jelentést mellékelt, amelyben azt vizsgálták, milyen mértékben felelnek meg a munkaviszonyok az előírásoknak.

Nos, mint kiderült, semennyire.

Például

egy 20 négyzetméteres irodába 12 ügyészt zsúfoltak be, amihez hozzászámolhatók a látogatók és a kihallgatásra beidézett személyek.

Az irodabútorzat régi, nem felel meg a követelményeknek, az íróasztalok túl kicsik, nem férnek el rajtuk az iratok és a munkaeszközök, és a székek sem ergonomikusak, nem alkalmasak arra, hogy kényelmes ülést biztosítsanak a számítógépes munkához.

Nincs elég polc, az iroda méretéhez képest pedig túl sok az elektronikus eszköz, amelyek egyrészt káros elektromágneses sugárzást bocsátanak ki, másrészt a levegő minőségét is rontják.

Ráadásul a kábeleket a padlóra fektették, így állandóan rájuk lépnek, illetve rájuk kerül a székek lába, ami rövidzárlatot vagy áramütést okozhat.

A jelentésből kiderül: a panaszos állandó stressznek és fizikai veszélynek van kitéve a munkahelyén.

A bíróság pedig elfogadta ezeket az érveket, ezért – mondván, hogy ilyen körülmények között a panaszos nem tudja megfelelően ellátni a feladatát – megítélte a kártérítést.

Az ügynek azonban itt nincs vége, ugyanis

az ítélet az illetékesek szerint precedensként szolgálhat a többi alkalmazott – elsősorban persze a több százezernyi közalkalmazott – számára.

Vagyis ennek nyomán várható, hogy a közalkalmazotti szakszervezetek egymás után indítanak majd kártérítési pereket a tagjaikat alkalmazó közintézmények ellen. 

És jó eséllyel meg is nyerik azokat.

A kérdés már csak az, honnan lesz majd annyi közpénz a kártérítések kifizetésére.

A munkakörülmények javításáról nem is beszélve.

 

 

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.