medverajzás
Jean St'Ay
2019. június 11. kedd, 18:20
Lassan elmondható, hogy a térségben medveállapot van.

A Hargitán, Tusnádon, Brassó környékén mára hozzászoktak az emberek, hogy időnként medvék korzóznak a települések utcáin, a közutakon vagy épp a kertek alján.

A mackóvírus szemmel láthatólag terjed: Maros megyében is egyre több medve bukkan fel lakott területen. És ez nem is olyan furcsa, tekintettel arra, hogy a megyében található Bekecs-hegy környékén kerek húsz barlangról tudnak a szakemberek.

Mi is beszámoltunk például arról az esetről, amikor egy mackó egyszerűen besétált egy marosvásárhelyi kertbe, ahol mézet szimatolt. És a helyzet nem fog megoldódni, tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint kábé kétezerrel több medve él Romániában, mint amennyit a rendelkezése álló természetes élőhely el bír tartani. Hogy mi lett a többivel? Belakták az emberek. Ettől a perctől kezdve nem csoda, hogy tavasztól őszig a mackók bejárnak a településekre a könnyű préda reményében.

A legfrissebb Maros megyei medvehír Beresztelkéről érkezett, ahol a mackó a helyi iskolát látogatta meg, tanítás közben! És persze, hogy sokaknak a piszén pisze Vackor mackó jut erről eszébe, Kormos István briliáns verses meséjéből. Ám az iskolalátogatás könnyen tragikus fordulatot vehetett volna, hiszen a beszámolók szerint az ijedt medve, amely az országút felől érkezett, áttörte az iskola kerítését, és átviharzott az udvaron, alig öt perccel a szünet előtt érkezett. Elképzelni is rossz, mi történhetett volna, ha találkozik az udvaron rajzó gyerekekkel.

 

comments powered by Disqus
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
A kolozsvári kutatóval a magyar rockzene és a kommunista rendszer viszonyáról beszélgettünk. Azt is elárulta, hogy szerinte melyik a rendszerváltás zenekara.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(