Illusztráció | A képek forrása a Pixabay
Oszt, szoroz
szabot
2019. június 11. kedd, 14:50
Vágják le a béreket vagy az állásokat, kéri a közintézményektől a pénzügyminiszter.

Fizetéscsökkentést vagy elbocsátást kért az állami intézményektől Eugen Teodorovici pénzügyminiszter arra hivatkozva, hogy a személyi kiadások negyedévekre történő leosztása után az látszik, hogy az utolsó negyedévben már nem lesz elég pénz az állami fizetéseket teljes mértékben kifizetni.

A még áprilisban minden közintézménynek megküldött miniszteri leiratot Vlad Alexandrescu, az USR szenátora hozta most nyilvánosságra saját Facebook-oldalán, ezt a HotNews vette észre.

A szenátor azt állítja, a leirat minden állami fenntartású intézménynek szól, nemcsak a közigazgatási hivataloknak, hanem kulturális és tudományos kutatóintézeteknek is. Ebben a miniszter felszólítja az intézményvezetőket, hogy úgy bánjanak a személyi kiadásokkal, hogy férjenek bele az év elején előirányzott keretbe vagy a fizetések mellé járó esetleges juttatások megvonásával, vagy a személyzet csökkentésével. 

Ellenkező esetben, vagyis ha az intézmény olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja kifizetni a béreket a munkatársainak, azért a szabályszegésért az intézményvezető személyesen felel, és 50 ezertől százezer lejig terjedő bírsággal sújtható.

A levélből az is kiderül, hogy a miniszter már korábban felszólította az intézmények vezetőit, hogy hozzanak megfelelő intézkedéseket ahhoz, hogy ne lépjék túl a személyi költségek keretét, de a minisztériumnak küldött válaszok zömében az igazgatók inkább költségvetéskiegészítést kértek. A személyi költségek keretét márpedig semmilyen költségvetéskiigazítás nem fogja módosítani, mert akkor a beruházásoktól kellene forrásokat elvonni, szögezte le a miniszter, aki még szigorúbb beszámolót kért: ezentúl az igazgatók hetente meg kell, hogy írják a minisztériumnak, milyen intézkedéseket foganatosítottak azért, hogy beleférjenek a keretbe.

A megszorításokra azért van szükség, derül ki a levél elejéből, mert a minisztérium végre leosztotta negyedévekre nemcsak a személyi kiadásokat, hanem azt is, hogy mikor futnak be a bevételek, és melyek a törvényes határidői, illetve lehetőségei a költségvetési hiány finanszírozásának.

 

Magyarán: rendesen elszámolhatták az állami büdzsét, több bevételre számíthattak, mint amiről most látszik, hogy ténylegesen be fog folyni az államkasszába.

 

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.