Illusztráció | A képek forrása a Pixabay
Oszt, szoroz
szabot
2019. június 11. kedd, 14:50
Vágják le a béreket vagy az állásokat, kéri a közintézményektől a pénzügyminiszter.

Fizetéscsökkentést vagy elbocsátást kért az állami intézményektől Eugen Teodorovici pénzügyminiszter arra hivatkozva, hogy a személyi kiadások negyedévekre történő leosztása után az látszik, hogy az utolsó negyedévben már nem lesz elég pénz az állami fizetéseket teljes mértékben kifizetni.

A még áprilisban minden közintézménynek megküldött miniszteri leiratot Vlad Alexandrescu, az USR szenátora hozta most nyilvánosságra saját Facebook-oldalán, ezt a HotNews vette észre.

A szenátor azt állítja, a leirat minden állami fenntartású intézménynek szól, nemcsak a közigazgatási hivataloknak, hanem kulturális és tudományos kutatóintézeteknek is. Ebben a miniszter felszólítja az intézményvezetőket, hogy úgy bánjanak a személyi kiadásokkal, hogy férjenek bele az év elején előirányzott keretbe vagy a fizetések mellé járó esetleges juttatások megvonásával, vagy a személyzet csökkentésével. 

Ellenkező esetben, vagyis ha az intézmény olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja kifizetni a béreket a munkatársainak, azért a szabályszegésért az intézményvezető személyesen felel, és 50 ezertől százezer lejig terjedő bírsággal sújtható.

A levélből az is kiderül, hogy a miniszter már korábban felszólította az intézmények vezetőit, hogy hozzanak megfelelő intézkedéseket ahhoz, hogy ne lépjék túl a személyi költségek keretét, de a minisztériumnak küldött válaszok zömében az igazgatók inkább költségvetéskiegészítést kértek. A személyi költségek keretét márpedig semmilyen költségvetéskiigazítás nem fogja módosítani, mert akkor a beruházásoktól kellene forrásokat elvonni, szögezte le a miniszter, aki még szigorúbb beszámolót kért: ezentúl az igazgatók hetente meg kell, hogy írják a minisztériumnak, milyen intézkedéseket foganatosítottak azért, hogy beleférjenek a keretbe.

A megszorításokra azért van szükség, derül ki a levél elejéből, mert a minisztérium végre leosztotta negyedévekre nemcsak a személyi kiadásokat, hanem azt is, hogy mikor futnak be a bevételek, és melyek a törvényes határidői, illetve lehetőségei a költségvetési hiány finanszírozásának.

 

Magyarán: rendesen elszámolhatták az állami büdzsét, több bevételre számíthattak, mint amiről most látszik, hogy ténylegesen be fog folyni az államkasszába.

 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.