Voks populi
béel
2019. június 7. péntek, 12:04
Elkészült a jelentés, amiben mindent jól kimagyaráznak.
Klaus Iohannis államfő és a szervezett választási turizmus: ezek okozták a káoszt és a hatalmas sorokat, illetve a több órás várakozást a külföldi szavazókörökben a május 26-i európai parlamenti választáson a bukaresti külügyminisztérium szerint.
 
A tárca Viorica Dăncilă miniszterelnök utasítására jelentést készített az incidensek okairól, amely pénteken került nyilvánosságra.
 
Ebben többek között azzal próbál takarózni, hogy a külképviseletek tettek javaslatot arra, hány szavazókört hozzanak létre, és a május 26-án rendelkezésre álló 441 szavazókör a kétszerese annak, amennyiben a legutóbbi EP-választáson szavazni lehetett.
 
Ráadásul Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban megkétszerezték, Ausztriában és Ukrajnában megháromszorozták, Németországban megötszörözték a szavazókörök számát, Olaszországban és Spanyolországban pedig még ennél is nagyobb arányban nőtt a szavazókörök száma.
 
És akkor jön a bravúros eszmefuttatás, hogy miért Klaus Iohannis államfő felelős a kialakult sorokért.
 
Hát azért,
 

mert a választás napjára írta ki az igazságszolgáltatásról és a korrupcióellenes küzdelemről szóló népszavazást.

 
Ezzel pedig a laza kétperces sétagaloppról hét percre nőtt a szavazás időtartama egy választópolgár számára.
 
Ráadásul – így a külügy – valakik szervezetten utaztatták a románokat, volt olyan szavazókör, ahova 6-7 busznyi embert is vittek – vagyis választási turizmussal állunk szemben.
 
Márpedig az ilyen tömegek nagyon megnövelték a szavazókörökre nehezedő nyomást.
 
Sőt a külügy szerint
 

azután, hogy leszavaztak, ezek a csoportok ott is maradtak a szavazóköröknél randalírozni.

 
Vagyis a külügyminisztérium semmiben sem hibázott, és mindent megtett, amit lehetett és kellett – fordul öntömjénezésbe a jelentés.
 
Amelyben azért javaslatot tesznek a káosz elkerülésére, de nem az elektronikus vagy a levélben szavazást, mert szerintük ez problémás, ugyanis előzetes regisztrációt igényel.
 
Ehelyett lehetővé tennék, hogy a külföldön élő románok egy hétig szavazzanak, már a választás napját megelőző hét folyamán.
 
Mint megírtuk, a külföldi vokskáosz miatt a korrupcióellenes ügyészség is nyomoz. 
comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.