Egyetemes gondok
béel
2019. június 6. csütörtök, 13:11
Ugyan már.

Mégis, mit képzelnek a magyarok, hogy teljes körű magyar nyelvű képzést akarnak a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetemen? Örüljenek, hogy egyáltalán még van olyan tárgy, amit anyanyelven tanulhatnak – gondolhatták a legfelsőbb bíróság zordon bírái, amikor úgy döntöttek: dehogyis diszkrimináció, ha az egyetemen csak románul végezhető el a szakmai gyakorlat.

A bíróság ezzel  a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) fellebbezésére reagált, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) határozata ellen nyújtott be, amelyben az elvileg a diszkrimináció ellen küzdő testület úgy vélekedett: nem számít hátrányos megkülönböztetésnek, ha egy elméletileg többnyelvű egyetemen bizonyos képzési formák csak egy nyelven folyhatnak.

A CNCD 2013 októberében állapította meg, hogy nem diszkriminánálják a magyar hallgatókat azzal, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetemen kizárólag román nyelven folyik a gyakorlati oktatás.

A CNDC akkori döntését a testület hat tagja támogatta, ketten ellene voksoltak. Az ellene szavazók különvéleményt fogalmaztak meg.

A diszkriminációellenes tanács döntését a RMOGYKE megtámadta a bukaresti ítélőtáblánál, amely megalapozatlanként elutasította a keresetet. Ezt a döntést erősítette meg most a legfelsőbb bíróság, megalapozatlannak minősítve a panaszt.

Az egyetem rektora szerint csak a román nyelvű gyakorlati oktatással lehet elérni, hogy az egyetem magyar tagozatának a végzősei ismerjék a román szaknyelvet. Meg arra is panaszkodik, hogy nincs elég magyar oktató, és az állások megpályáztatásakor diszkriminatív lenne a magyar nyelvtudás megkövetelése.

Lefordítjuk a román illetékesek álláspontját: ami a magyaroknak jó, az diszkrimináció, ami rossz, az nem.

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.