Fotó: Erdély László
Hol sírjaik domborulnak
MTímea
2019. június 3. hétfő, 18:21
Kár, hogy a védelmi tárca álláspontját kikérő Dan Tanasă nem képes értelmezni a választ, és tovább szítja a feszültséget.

Dan Tanasă blogger annyira naprakész az úzvölgyi katonatemető ügyének fejleményeivel, hogy szinte naponta közöl egy-egy uszító jellegű cikket a blogján, olykor teljesen figyelmen kívül hagyva, vagy teljesen kifordítva a tényeket és a magyar szempontokat.

Miután kikérte a védelmi minisztérium álláspontját az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban, a tárca megállapította: a Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) nem járult hozzá az úzvölgyi katonatemető átalakításához. Csakhogy mindezt nem úgy értelmezi, hogy a dormánfalvi önkormányzat illegálisan alakított ki román parcellát a katonatemetőben, hanem úgy, mintha a tárca azt mondaná,

a temetőt „az RMDSZ által ellenőrzött testületek törvénytelenül magyarosították”.

A védelmi tárca ehhez képest azt közölte, hogy az idegen háborús emlékhelyek átalakítása csakis a minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) előzetes hozzájárulásával végezhető el, és a hivatal 2004-es megalakulása óta nem állított ki engedélyt erre. A tárca ezen kívül arra emlékeztet, hogy az úzvölgyi katonatemetőt a román Hősök Emléke Társaság alakította ki 1926–1927-ben, amikor az osztrák-magyar hadsereg ott elhantolt mintegy 350 katonájának a sírja mellé mintegy 900 különböző nemzetiségű katona földi maradványait temette el.

A tárca szerint a második világháború végéig a temetőbe több mint 1300 katona földi maradványai kerültek. Az 1984–85-ös és az 1988–89-es országos leltározás során a „Hargita megyei Csíkszentmárton községhez tartozó Úzvölgye településen” olyan temető szerepelt, amelyben román, magyar, német, orosz, olasz és szerb katonák nyugszanak. Ez a megfogalmazás azért fontos – hívja fel a figyelmet az MTI – mert

ezzel a tárca a temető Hargita megyei elhelyezését és nemzetközi jellegét erősítette meg.

Az idézett jogszabályok között a tárca megemlíti, hogy a köz- vagy magánterületén fekvő román háborús emlékművek megóvása az érintett önkormányzatok feladata (ez esetben, ha jól értelmezzük, a csíkszentmártoni önkormányzaté.

Dan Tanasă mindezt úgy próbálja beállítani, mintha ez nem lenne érvényes a dormánfalvi önkormányzat parcellakialakítására, csak arra, amikor a temetőt magyar állami támogatással felújították.

Egy másik cikkben a magyarellenes blogger arra kéri a tartalékos katonákat és szövetségeiket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az Ortodox Civilizációért Egyesület  június 6-i ünnepségén, melyet a Hősök Emléknapján, a katonai temetőben tartanak.

comments powered by Disqus
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯