Fotó: Erdély László
Hol sírjaik domborulnak
MTímea
2019. június 3. hétfő, 18:21
Kár, hogy a védelmi tárca álláspontját kikérő Dan Tanasă nem képes értelmezni a választ, és tovább szítja a feszültséget.

Dan Tanasă blogger annyira naprakész az úzvölgyi katonatemető ügyének fejleményeivel, hogy szinte naponta közöl egy-egy uszító jellegű cikket a blogján, olykor teljesen figyelmen kívül hagyva, vagy teljesen kifordítva a tényeket és a magyar szempontokat.

Miután kikérte a védelmi minisztérium álláspontját az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban, a tárca megállapította: a Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) nem járult hozzá az úzvölgyi katonatemető átalakításához. Csakhogy mindezt nem úgy értelmezi, hogy a dormánfalvi önkormányzat illegálisan alakított ki román parcellát a katonatemetőben, hanem úgy, mintha a tárca azt mondaná,

a temetőt „az RMDSZ által ellenőrzött testületek törvénytelenül magyarosították”.

A védelmi tárca ehhez képest azt közölte, hogy az idegen háborús emlékhelyek átalakítása csakis a minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) előzetes hozzájárulásával végezhető el, és a hivatal 2004-es megalakulása óta nem állított ki engedélyt erre. A tárca ezen kívül arra emlékeztet, hogy az úzvölgyi katonatemetőt a román Hősök Emléke Társaság alakította ki 1926–1927-ben, amikor az osztrák-magyar hadsereg ott elhantolt mintegy 350 katonájának a sírja mellé mintegy 900 különböző nemzetiségű katona földi maradványait temette el.

A tárca szerint a második világháború végéig a temetőbe több mint 1300 katona földi maradványai kerültek. Az 1984–85-ös és az 1988–89-es országos leltározás során a „Hargita megyei Csíkszentmárton községhez tartozó Úzvölgye településen” olyan temető szerepelt, amelyben román, magyar, német, orosz, olasz és szerb katonák nyugszanak. Ez a megfogalmazás azért fontos – hívja fel a figyelmet az MTI – mert

ezzel a tárca a temető Hargita megyei elhelyezését és nemzetközi jellegét erősítette meg.

Az idézett jogszabályok között a tárca megemlíti, hogy a köz- vagy magánterületén fekvő román háborús emlékművek megóvása az érintett önkormányzatok feladata (ez esetben, ha jól értelmezzük, a csíkszentmártoni önkormányzaté.

Dan Tanasă mindezt úgy próbálja beállítani, mintha ez nem lenne érvényes a dormánfalvi önkormányzat parcellakialakítására, csak arra, amikor a temetőt magyar állami támogatással felújították.

Egy másik cikkben a magyarellenes blogger arra kéri a tartalékos katonákat és szövetségeiket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az Ortodox Civilizációért Egyesület  június 6-i ünnepségén, melyet a Hősök Emléknapján, a katonai temetőben tartanak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31434
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.