Fotó: Székelyhon.
Hogy tetszett mondani?
Jean St'Ay
2019. május 24. péntek, 12:17
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.

Tavaly például trikolór tintába mártott tollával nem kisebb személyekhez és intézményekhez írt dörgedelmes litániát, mint Románia elnöke, Románia Parlamentje és Románia Legfelsőbb Bírósága. Mégpedig arról, hogy az erdélyi magyarok nem visszaigényelték a vagyont, amit elvett tőlük a román állam, hanem

ellopták azt a vagyont, ami a románoké is.

Na de az történt, hogy se Románia elnöke, se Románia Parlamentje, se Románia Legfőbb Bírósága nem méltatta válaszra Lechințan urat.

Erre most a jeles nemzetvődő történész ismét nekidurálta magát. Ezúttal azonban más célpontot választott. Nem, nem Viorica Dăncilă miniszterelnököt van szó. Hanem Jakubinyi György gyulafehérvári érseket. Írt neki is egy levelet, vagyis nagyjából átmásolta a tiszta papírra korábbi irományát (ezért nem fogjuk teljes egészében közölni, Isten őrizz), persze figyelembe véve azt, hogy egy magas rangú egyházi méltóságnak szól.

Ennek megfelelően ezúttal az erkölcsre hivatkozik igen gyakran Lechințan úr. Persze, csak miután alaposan bemutatta magát: az iskolában minduntalan díjazott tanuló, később tudós, doktor, kutató, aki a Megismerés szent zászlaját cipeli rendíthetetlenül.

Szóval, a jeles férfiú levelében

többrendbélileg is kétségbe vonja Jakubinyi érsek erkölcsösségét.

Vagyis burkoltan bűnösnek nevezi a címzettet. Elsősorban azért, mert az 1989-es forradalom után „megfeledkezett” arról, hogy a románok és magyarok megbékélésén dolgozzon, hogy irtsa a gyűlöletet és a (feltételezhetően magyar) sovinizmust.

Aztán bűnösnek tartja a drága jó történész úr Jakubinyi érseket abban, hogy kihasználta a román adminisztratív, politikai és jogi hatóságokat annak érdekében, hogy elérje egyes közvagyont képező ingatlanok „visszaigénylését”, természetesen torz és hamis érvek, illetve dokumentumok alapján. Olyan ingatlanokról van szó, amelyek még az erdélyi magyar uralom idején sem képezték a katolikus egyház tulajdonát: a marosvásárhelyi Unirea Líceum, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Líceum, a csíkszeredai Márton Áron Líceum épületeiről, illetve számos más ingatlanról van szó.

Közben persze a román kisgyerekek sírnak,

mert a katolikus egyház , az érsek úron keresztül elválasztja őket magyar osztálytársaiktól, barátaiktól.

És akkor egy mondatot mégis idézünk, mert igazi atombomba:

„Ön megpróbálja kiiktatni a románokat Erdély történelméből, továbbá etnikai szeparatizmust igyekszik teremteni, amelyet az Európai Unió értékei határozotan visszautasítanak.”

Nem igazán tudjuk, hogy a francba tudnak értékek visszutasítani valamit, de igyekeztünk szó szerint fordítani a fennkölt mondatot, és hát nem is vagyunk olyan jeles doktorok, kutató, díjazott nebulók, mint Lechințan úr.

Ezek után a levélíró másolgat még ezt-azt korábbi leveléből, majd rátér a nagy fináléra. Amelyben, ugye, megoldást követel a fenti bűnökben fetrengő érsektől. Egész konkrétan azt, hogy Jakubinyi úr járuljon a román hatóságok elé (lásd még Canossa-járás) és intézze el, hogy az egész jogtalanul „visszaigényelt” vagyon kerüljön szépen vissza a köz tulajdonába,

vagyis legyen a románoké meg a szászoké is.

Mert ha nem, akkor sose csökken a román-magyar feszkó, amelyet egyébként a romániai és magyarországi magyar vezetők sovén magatartása minduntalan fokoznak.

Hát így. Égünk a kíváncsiságtól, hogy vajon Jakubinyi György érsek úr válaszol-e Lechințan mesternek. Vagy úgy tesz, mint Románia elnöke, Románia Parlamentje és Románia Legfelsőbb Bírósága.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31296
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.