Egy szál űrlappal lehet nekiesni a tízmilliárd eurós pénzeszsáknak

Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
Hirdetés

Ez már biztosan nem az EP-választási kampányt célozza, ahhoz túl későn lépte meg a kormány, de a megzuhant népszerűségű PSD is még három jelentős választás elé néz a következő másfél évben, ezért még szélesebbre nyitotta a Fejlesztési és Beruházási Alapnak nevezett pénzeszsák száját. A tízmilliárd eurós alaphoz vidéki polgármesterek pályázhatnak helyi infrastruktúra kiépítésére.

A kormány ma sürgősségi kormányrendeletben fogadja el, hogy a május elején indult pályázáshoz már nem két, hanem csak egyetlen irat szükséges: a pályázati űrlap. A másik az építkezési engedély volt, ezt távolítja ma el a kormány.

Vagyis elég, ha a polgármester kigondolja, mire költene szívesen, és a kormány virítja a zsét. Az építkezési engedély mindig problémásabb, mint egy pályázati űrlap kitöltése, mert a kiállításához építési terv kell, esetenként különböző szakhatóságok kell véleményezzék (környezetvédelem, vízügy, műemlékvédelem, urbanisztika, stb., stb.).

A pályázás módjának megkönnyítését Viorica Dăncilă kormányfő igazából nem is indokolta. Mi több, sikersztoriként adta el a fejlesztési programot: az eddigi húsz nap alatt mintegy ezer pályázat érkezett az alaphoz. Vagyis nem jelentett olyan nagy gondot az építkezési engedély beszerzése. Magukhoz az építkezésekhez viszont továbbra is szükség lesz építkezési engedélyre, hangsúlyozta a kormányfő, az engedélyt csak a pályázási folyamatból veszik ki.

A rendelettel egyúttal kiterjesztik az innen lehívható pénzek felhasználását a mezőgazdasági termékek tárolását szolgáló építmények felépítésére – természetesen a gazdák kérésére. Az alap ezentúl finanszírozni fogja az építkezési tervek, megvalósíthatósági tanulmányok, szakvélemények beszerzését is. Az, hogy eddig nem lehetett az infrastrukturális beruházások bürokráciájára is pályázni, azt mutatja, hogy eléggé átgondolatlanul indították el a szegény vidéki önkormányzatoknak szóló Fejlesztési és Beruházási Alapot.

Hirdetés