Illusztráció | Főtér.ro
Gyanús kánaán
szabot
2019. május 23. csütörtök, 16:15
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.

Ez már biztosan nem az EP-választási kampányt célozza, ahhoz túl későn lépte meg a kormány, de a megzuhant népszerűségű PSD is még három jelentős választás elé néz a következő másfél évben, ezért még szélesebbre nyitotta a Fejlesztési és Beruházási Alapnak nevezett pénzeszsák száját. A tízmilliárd eurós alaphoz vidéki polgármesterek pályázhatnak helyi infrastruktúra kiépítésére.

A kormány ma sürgősségi kormányrendeletben fogadja el, hogy a május elején indult pályázáshoz már nem két, hanem csak egyetlen irat szükséges: a pályázati űrlap. A másik az építkezési engedély volt, ezt távolítja ma el a kormány.

Vagyis elég, ha a polgármester kigondolja, mire költene szívesen, és a kormány virítja a zsét. Az építkezési engedély mindig problémásabb, mint egy pályázati űrlap kitöltése, mert a kiállításához építési terv kell, esetenként különböző szakhatóságok kell véleményezzék (környezetvédelem, vízügy, műemlékvédelem, urbanisztika, stb., stb.).

A pályázás módjának megkönnyítését Viorica Dăncilă kormányfő igazából nem is indokolta. Mi több, sikersztoriként adta el a fejlesztési programot: az eddigi húsz nap alatt mintegy ezer pályázat érkezett az alaphoz. Vagyis nem jelentett olyan nagy gondot az építkezési engedély beszerzése. Magukhoz az építkezésekhez viszont továbbra is szükség lesz építkezési engedélyre, hangsúlyozta a kormányfő, az engedélyt csak a pályázási folyamatból veszik ki.

A rendelettel egyúttal kiterjesztik az innen lehívható pénzek felhasználását a mezőgazdasági termékek tárolását szolgáló építmények felépítésére - természetesen a gazdák kérésére. Az alap ezentúl finanszírozni fogja az építkezési tervek, megvalósíthatósági tanulmányok, szakvélemények beszerzését is. Az, hogy eddig nem lehetett az infrastrukturális beruházások bürokráciájára is pályázni, azt mutatja, hogy eléggé átgondolatlanul indították el a szegény vidéki önkormányzatoknak szóló Fejlesztési és Beruházási Alapot.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31282
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.