Illusztráció | Főtér.ro
Gyanús kánaán
szabot
2019. május 23. csütörtök, 16:15
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.

Ez már biztosan nem az EP-választási kampányt célozza, ahhoz túl későn lépte meg a kormány, de a megzuhant népszerűségű PSD is még három jelentős választás elé néz a következő másfél évben, ezért még szélesebbre nyitotta a Fejlesztési és Beruházási Alapnak nevezett pénzeszsák száját. A tízmilliárd eurós alaphoz vidéki polgármesterek pályázhatnak helyi infrastruktúra kiépítésére.

A kormány ma sürgősségi kormányrendeletben fogadja el, hogy a május elején indult pályázáshoz már nem két, hanem csak egyetlen irat szükséges: a pályázati űrlap. A másik az építkezési engedély volt, ezt távolítja ma el a kormány.

Vagyis elég, ha a polgármester kigondolja, mire költene szívesen, és a kormány virítja a zsét. Az építkezési engedély mindig problémásabb, mint egy pályázati űrlap kitöltése, mert a kiállításához építési terv kell, esetenként különböző szakhatóságok kell véleményezzék (környezetvédelem, vízügy, műemlékvédelem, urbanisztika, stb., stb.).

A pályázás módjának megkönnyítését Viorica Dăncilă kormányfő igazából nem is indokolta. Mi több, sikersztoriként adta el a fejlesztési programot: az eddigi húsz nap alatt mintegy ezer pályázat érkezett az alaphoz. Vagyis nem jelentett olyan nagy gondot az építkezési engedély beszerzése. Magukhoz az építkezésekhez viszont továbbra is szükség lesz építkezési engedélyre, hangsúlyozta a kormányfő, az engedélyt csak a pályázási folyamatból veszik ki.

A rendelettel egyúttal kiterjesztik az innen lehívható pénzek felhasználását a mezőgazdasági termékek tárolását szolgáló építmények felépítésére - természetesen a gazdák kérésére. Az alap ezentúl finanszírozni fogja az építkezési tervek, megvalósíthatósági tanulmányok, szakvélemények beszerzését is. Az, hogy eddig nem lehetett az infrastrukturális beruházások bürokráciájára is pályázni, azt mutatja, hogy eléggé átgondolatlanul indították el a szegény vidéki önkormányzatoknak szóló Fejlesztési és Beruházási Alapot.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?