Folytatódik a Wass Albert emlékét ápoló ifjak rendőri zaklatása

Miért félnek ennyire a román hatóságok egy több mint húsz éve halott írótól?
Hirdetés

A háborús bűnösök népszerűsítését tiltó 2002/31-es számú kormányrendelet megszegésével vádolják az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnökét, Sorbán Attila Örsöt, akit kedd délelőtt hallgatott ki a rendőrség. A vizsgálatot azért indították ellene, mert tavaly októberben egy irodalmi műsort szervezett Székelyudvarhelyen, melynek keretében Wass Albert verseket olvastak fel. Mivel

a román hatóságok háborús bűnösnek tekintik, törvénysértésnek minősítik a róla való megemlékezést.

Az EMI egy mai közleményében tudatja, hogy a vizsgált rendezvényen a Pannonikum zenekar dalai és a könyvesboltokban Erdély-szerte szabadon árusított Wass Albert-könyvekből választott versek voltak hallhatók. A műsornak semmilyen más célja nem volt, mint  a szülőföld és a nemzet szeretetét népszerűsíteni Wass Albert irodalmi munkásságán keresztül. Az ifjak szerint a rendőrségi eljárás

egy megfélemlítési akció része, amelyet az állam évek óta folytat saját állampolgáraival szemben.

Az elmúlt években többször botrányt kavart, ha valamelyik erdélyi vagy partiumi városban Wass Albertre emlékeztek. Például a rendőrség és az ügyészség többször vizsgálatot indított azon kézdivásárhelyi elöljárók ellen, akik a Wass Albertről utcát neveztek el. A gyergyószentmiklósi ügyészség 2013-ban környékbeli magyar értelmiségieket vizsgált ki Wass Alberthez kapcsolódó rendezvények szervezése miatt, de nem indított bűnvádi eljárást az érintettek ellen. Tavaly Nagyváradon egy filmvetítés miatt reklamált a holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet, kérve a hatóságokat, hogy járjanak el a háborús bűnösök kultuszának felélesztési kísérleteivel szemben. A filmvetítést akkor Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szervezte. De olyan is előfordult, hogy egy magánterületen felállított Wass Albert-szobrot koboztak el Szovátán.

Az EMI-sek Wass Albert-estjei is régóta a rendőrség látókörébe kerültek, a mostani ügyben is kihallgatták már az egyesület elnökét és alelnökét.

De mi is a bajuk a román hatóságoknak Wass Alberttel?
Az írót és apját 1946-ban háborús bűnök elkövetése miatt egy kolozsvári népbíróság halálra ítélte, mivel a korabeli hatóságok szerint több ember kivégzésére bujtották fel az 1940-ben Észak-Erdélybe bevonuló magyar hadsereget. Wass Albert a háború után nem tért vissza Erdélybe, 1951-től az Egyesült Államokban telepedett le. A kommunista hatóságok kiadatási kérelmét az amerikai igazságügyi minisztérium több rendben is megvizsgálta, és megalapozatlannak találván elutasította. Wass Albert halála után az író egyik fia elindította a rehabilitálás folyamatát, de perújrafelvételi kérését a legfelsőbb bíróság 2008-ban jogerősen elutasította.

Hirdetés