Mutatjuk, milyen lett Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája

Egy szatmári képzőművész aprólékos munkával készítette el a történelmi ruhadarabot.
Hirdetés

A hétvégén az utolsó simításokat is megejtették azon az ünnepi miseruhán, amelyet Ferenc pápa a június 1-jei csíksomlyói szentmisén fog viselni. A nem hétköznapi miseruhát egy szatmári tervező, Sabău Trifu Cristina készítette figyelmbe véve a pápalátogatás történelmi üzenetét, Ferenc pápa személyiségét és Csíksomlyó szellemiségét.

A miseruha hátoldalán található a romániai pápalátogatás logója a magyar nyelvű mottóval, elöl pedig a csíksomlyói kegyszobor és kegytemplom látható. Ezeket a jelképeket egységes látvány- és színvilágban kapcsolta össze a művész, aki a díszítést saját kezűleg készítette, selyem- és aranyszálat, nemes, finom, színes kelméket ötvözve, így a fehér alapra egy meleg tónusú kompozíciót készített, amelyben a sárga, barna, bordó és piros árnyalatok dominálnak, kombinálódnak.

A művész a romkat.ro-nak kifejtette, a ruhában benne van a harmónia és melegség, a béke, amit a pápa hoz és sugároz a világnak, és a virágok mellett néhány tövismotívum is helyet kapott, mely a Csíksomlyón ünneplő nép szenvedéseit és megpróbáltatásait hivatott jelképezni.

Hirdetés