Fotó: Főtér.ro
Mondd, te kit választanál?
MTímea
2019. május 19. vasárnap, 17:57
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.

A Románia Kezdeményezés (Inițiativa România) civil mozgalom képviselői egy 2016-os projekt folytatásaként létrehoztak egy portált, amelyiken a választásokkal kapcsolatos fontos információkat, például a pártok programjait és a képviselőjelöltek adatait összesítik. A honlap célja, hogy a szavazók hiteles forrásból tájékozódhassanak a szavazásról, a pártokról és a jelöltekről, ami – valljuk be – nem árt, ha már felelősségteljes döntést szeretnénk hozni szavazatunk sorsáról, és nem automatikusan nyomjuk a pecsétet a szavazólapra.

A kezdeményezők sorra vettek 75 jelöltet, akiknek a felmérések szerint esélyük van bejutni az Európai Parlamentbe, és megvizsgálták eddigi nyilatkozataikat, esetleges büntetőjogi múltjukat, érdekellentéteiket, feddhetetlenségüket, Európáról és a jogállamiságról alkotott nézeteiket, és minden egyéb, gyanúra okot adó megnyilvánulásukat.

Azon nem lepődtünk meg, hogy a PSD részéről megvizsgált 15 jelölt közül 14 esetében állapították meg, hogy gondjuk van a feddhetetlenséggel, vagy demokráciaellenes nyilatkozatokat tettek. Sőt, azon sem, hogy az ALDE 8 képviselőjelöltje közül 7 problémás – legalábbis a civilek szerint.

A PNL 5 (a 15-ből), a  PRO România 3 (a 6-ból), a Traian Băsescu-féle PMP 2 (a 6-ból), az USR-PLUS szövetség 1 (a 12-ből) jelölttel szerepel a listán. A PRO Demo, a PSR, a PRU és az UNPR egy-egy jelöltjét is a problémások közé sorolták. Érdekes, hogy az RMDSZ részéről egyetlen jelöltet sem „listáztak”. A 3 független jelölt közül 2 esetében állapították meg, hogy az európai értékekkel ellentétes nézeteket vallanak, köztük George Simion esetében is (aki azzal tűnt ki a minap, hogy azt állította, szélsőséges magyarok verték meg az Úzvölgyében).

Akárhogy is számoljuk, ez 38 problémás jelöltet jelent (a 75-ből). Ezen viszont meglepődtünk. 

Azt, hogy mi számít az „európai értékekkel ellentétes” nézetnek, a honlapon, az egyes személyekre kattintva részletezik az ötlet megvalósítói. 

comments powered by Disqus
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯