A bejutásra esélyes 75 EP-képviselőjelöltnek a fele gyanús

Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Hirdetés

A Románia Kezdeményezés (Inițiativa România) civil mozgalom képviselői egy 2016-os projekt folytatásaként létrehoztak egy portált, amelyiken a választásokkal kapcsolatos fontos információkat, például a pártok programjait és a képviselőjelöltek adatait összesítik. A honlap célja, hogy a szavazók hiteles forrásból tájékozódhassanak a szavazásról, a pártokról és a jelöltekről, ami – valljuk be – nem árt, ha már felelősségteljes döntést szeretnénk hozni szavazatunk sorsáról, és nem automatikusan nyomjuk a pecsétet a szavazólapra.

A kezdeményezők sorra vettek 75 jelöltet, akiknek a felmérések szerint esélyük van bejutni az Európai Parlamentbe, és megvizsgálták eddigi nyilatkozataikat, esetleges büntetőjogi múltjukat, érdekellentéteiket, feddhetetlenségüket, Európáról és a jogállamiságról alkotott nézeteiket, és minden egyéb, gyanúra okot adó megnyilvánulásukat.

Azon nem lepődtünk meg, hogy a PSD részéről megvizsgált 15 jelölt közül 14 esetében állapították meg, hogy gondjuk van a feddhetetlenséggel, vagy demokráciaellenes nyilatkozatokat tettek. Sőt, azon sem, hogy az ALDE 8 képviselőjelöltje közül 7 problémás – legalábbis a civilek szerint.

A PNL 5 (a 15-ből), a  PRO România 3 (a 6-ból), a Traian Băsescu-féle PMP 2 (a 6-ból), az USR-PLUS szövetség 1 (a 12-ből) jelölttel szerepel a listán. A PRO Demo, a PSR, a PRU és az UNPR egy-egy jelöltjét is a problémások közé sorolták. Érdekes, hogy az RMDSZ részéről egyetlen jelöltet sem „listáztak”. A 3 független jelölt közül 2 esetében állapították meg, hogy az európai értékekkel ellentétes nézeteket vallanak, köztük George Simion esetében is (aki azzal tűnt ki a minap, hogy azt állította, szélsőséges magyarok verték meg az Úzvölgyében).

Akárhogy is számoljuk, ez 38 problémás jelöltet jelent (a 75-ből). Ezen viszont meglepődtünk. 

Hirdetés

Azt, hogy mi számít az „európai értékekkel ellentétes” nézetnek, a honlapon, az egyes személyekre kattintva részletezik az ötlet megvalósítói. 

Hirdetés