Kampány van, hát Băsescu kapitány is magyarozott egyet

De, ha tetszik, meg lehet nyugodni: az ex-elnök nem az úzvölgyi temetőügybe kötött bele.
Hirdetés

Nem is tudjuk, miért csodálkozunk: megszokhattuk már, hogy ha valamilyen választási kampány van, többségi politikusaink sorra előrántják kabátujjukból a magyar kártyát.

Így tett pénteken Traian Băsescu volt államelnök is, aki a Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben állt be a ringbe egy európai parlamenti székért. A Kapitány azonban (csodák csodájára) nem az úzvölgyi temetőügybe állt bele. Tudjuk, mindig a saját útját járja, és talán úgy gondolta, hogy ha mindenki más ezen rugózik, ő majd egyéb témát fog lándzsára tűzni.

Elő is kapta a Magyar Polgári Párt (MPP) törvénymódosítási kezdeményezését, mely azt célozza, hogy a kisebbségi diákok számára ne legyen kötelező a román nyelvből való érettségi vizsga.

Băsescu biztosította a hazát, hogy pártja ellenzi a törvényjavaslatot, amely szerinte megalázó és egyben árt a magyaroknak, hiszen Romániában élnek, és ha nem tudnak románul, roppant nehezen fognak beilleszkedni a mioritikus társadalomba.

Utána persze bedobta a jól ismert közhelyet is: a román az állam nyelve, tehát minden román állampolgárnak kötelező azt elsajátítani.

Hirdetés

Ja, és az RMDSZ felé is kilőtt egy torpedót: tele van a töke hócipője az RMDSZ által az utóbbi években nyomatott románellenes akciókkal. (Elnézést kérünk, csak az ex-elnök, nos, közvetlen beszédstílusát próbáltuk kicsit karikírozni.)

Na, hát a fentiek alapján tuti biztos, hogy bejut az európai parlamentbe. És ki tudja, ha eleget iszunk, talán még mi is rá fogunk szavazni. (Oké, ez rossz vicc volt.)

Hirdetés