Jahve, segíts!
Jean St'Ay
2019. május 18. szombat, 13:39
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.

Az izraeli román nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése lassan hírtelevíziós szappanoperává terebélyesedik. Tekintsük át együtt a korábbi részek tartalmát.

1. rész (avagy a nagy ötlet-epizód): 2018 áprilisában a román kormány elfogadott egy memorandumot, melynek értelmében megkezdik az előkészületeket Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezésére, és ezt Liviu Dragnea PSD-vezér is megerősítette a tévében.

2. rész (avagy az ellencsapás-epizód): Klaus Iohannis ingerülten leteremtette a kormányt mondván, hogy ejnye, hát egy nagykövetség nem valami fikusz, amit csak úgy lehet tologatni ide-oda.

3. rész (avagy a hazafias epizód): Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt ambiciózus elnöke váratlanul kapta magát és feljelentette Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt a költözés kapcsán, mégpedig nem illetéktelen vagyonkezelésért, hanem hazaárulásért. Vicces volt, és persze nagyot pukkant, mint a lufi.

4. rész (avagy a washingtoni epizód): Viorica Dăncilă abbeli igyekezetében, hogy jó pontot szerezzen Washingtonnál, amerikai látogatása során kijelentette: ő, Románia miniszterelnöke, valamint az általa vezetett kormány el fogja költöztetni Románia nagykövetségét Jeruzsálembe, Izrael fővárosába. Annak ellenére, hogy a dologról semmiféle hivatalos döntés nem született.

5. epizód (avagy a jordániai tasli epizód): II. Abdullah, Jordánia királya irtó dühös lett, amint meghallotta a román miniszterelnök asszony washingtoni kijelentéseit. Olyannzira dühös lett, hogy azonnal le is mondta romániai látogatását.

6. epizód (avagy a marokkói rakéta epizód): szintén a „Washingtoni Beszéd” miatt a marokkói illetékesek becsapták a diplomáciai ajtót egy román parlamenti delegáció orra előtt, amelyet maga Călin Popescu-Tăriceanu vezetett (volna). Azóta se léphettek marokkói földre.

7. rész (avagy a palesztin öröm epizód): Fouad Kokaly, Palesztina romániai nagykövete lelkendezve jelentette be, hogy találkozott Liviu Dragneával, aki biztosította őt arról, hogy dehogyis fog a román nagykövetség Jeruzsálembe költözni.

8. rész (avagy a költözéstagadás-epizód): Liviu Dragnea kis késéssel sietett megjegyezni, hogy ő ilyet aztán nem mondott. Azért ez remek diplomáciai érzékre vall, nem?

9. rész (avagy az adott szó-epizód): Ezzel érkeztünk el a jelenbe. A legújabb epizódban az történt, hogy a minap Viorica Dăncilă felhívta David Sarangát, Izrael romániai nagykövetét, és a maga részéről biztosította a diplomatát és rajta keresztül Izraelt, hogy márpedig a román nagykövetség igenis Jeruzsálembe megy,ha törik, ha szakad. Ha a szavamat adtam, akkor a szavamat adtam, mondta a miniszterelnök asszony. (Tudják követni?)

Itt tartunk most. És – mert bevalljuk, a sorozat kicsit kezd unalmassá válni, mint a Trónok harca utolsó évadja – mérsékelt kíváncsisággal várjuk a következő epizódot.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31218
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.