Jahve, segíts!
Jean St'Ay
2019. május 18. szombat, 13:39
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.

Az izraeli román nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése lassan hírtelevíziós szappanoperává terebélyesedik. Tekintsük át együtt a korábbi részek tartalmát.

1. rész (avagy a nagy ötlet-epizód): 2018 áprilisában a román kormány elfogadott egy memorandumot, melynek értelmében megkezdik az előkészületeket Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezésére, és ezt Liviu Dragnea PSD-vezér is megerősítette a tévében.

2. rész (avagy az ellencsapás-epizód): Klaus Iohannis ingerülten leteremtette a kormányt mondván, hogy ejnye, hát egy nagykövetség nem valami fikusz, amit csak úgy lehet tologatni ide-oda.

3. rész (avagy a hazafias epizód): Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt ambiciózus elnöke váratlanul kapta magát és feljelentette Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt a költözés kapcsán, mégpedig nem illetéktelen vagyonkezelésért, hanem hazaárulásért. Vicces volt, és persze nagyot pukkant, mint a lufi.

4. rész (avagy a washingtoni epizód): Viorica Dăncilă abbeli igyekezetében, hogy jó pontot szerezzen Washingtonnál, amerikai látogatása során kijelentette: ő, Románia miniszterelnöke, valamint az általa vezetett kormány el fogja költöztetni Románia nagykövetségét Jeruzsálembe, Izrael fővárosába. Annak ellenére, hogy a dologról semmiféle hivatalos döntés nem született.

5. epizód (avagy a jordániai tasli epizód): II. Abdullah, Jordánia királya irtó dühös lett, amint meghallotta a román miniszterelnök asszony washingtoni kijelentéseit. Olyannzira dühös lett, hogy azonnal le is mondta romániai látogatását.

6. epizód (avagy a marokkói rakéta epizód): szintén a „Washingtoni Beszéd” miatt a marokkói illetékesek becsapták a diplomáciai ajtót egy román parlamenti delegáció orra előtt, amelyet maga Călin Popescu-Tăriceanu vezetett (volna). Azóta se léphettek marokkói földre.

7. rész (avagy a palesztin öröm epizód): Fouad Kokaly, Palesztina romániai nagykövete lelkendezve jelentette be, hogy találkozott Liviu Dragneával, aki biztosította őt arról, hogy dehogyis fog a román nagykövetség Jeruzsálembe költözni.

8. rész (avagy a költözéstagadás-epizód): Liviu Dragnea kis késéssel sietett megjegyezni, hogy ő ilyet aztán nem mondott. Azért ez remek diplomáciai érzékre vall, nem?

9. rész (avagy az adott szó-epizód): Ezzel érkeztünk el a jelenbe. A legújabb epizódban az történt, hogy a minap Viorica Dăncilă felhívta David Sarangát, Izrael romániai nagykövetét, és a maga részéről biztosította a diplomatát és rajta keresztül Izraelt, hogy márpedig a román nagykövetség igenis Jeruzsálembe megy,ha törik, ha szakad. Ha a szavamat adtam, akkor a szavamat adtam, mondta a miniszterelnök asszony. (Tudják követni?)

Itt tartunk most. És – mert bevalljuk, a sorozat kicsit kezd unalmassá válni, mint a Trónok harca utolsó évadja – mérsékelt kíváncsisággal várjuk a következő epizódot.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.