És még mi vagyunk irredenták: a románok kétharmada támogatja, hogy Románia bekebelezze Moldovát
béel
2019. május 17. péntek, 12:39
Kitolnák az ország határait.
A románok jókora többségének még mindig nem elég nagy Románia: az INSCOP közvélemény-kutató szerint közel kétharmaduk támogatná, hogy Románia bekebelezze a Moldovai Köztársaságot. Pardon, ahogy ők fogalmaznak: hogy egyesüljön vele.
 
A bombasztikus nevű, és „alapos elemzéseiben” a magyarok és Magyarország ellen következetesen uszító, amúgy az akadémia egyik intézetéhez tartozó Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratórium (LARICS) megbízásából április 12. és 3. között, 1050 fős mintán készített felmérés szerint a megkérdezettek 65,1 százaléka támogatja, hogy Románia annektálja Moldovát, és csak 22 százalék ellenzi. A válaszadók 53,6 százaléka szerint Románia erősebbé válna, ha magához csatolná az Európa egyik legszegényebb országának számító Pruton túli államot.
 
Rákérdeztek a nemzeti büszkeségre is, és a válaszadók 84 százalék mondta azt: büszke arra, hogy román. 
 
94,8 százalék szerint egy román állampolgárnak kötelező ismernie a román nyelvet, ugyanakkor
 

80,3 százalék szerint Romániának védenie kell az ország területén élő nemzeti kisebbségek jogait.

 
A felmérés során megkérdezték azt is, mit gondolnak az emberek a kommunizmusról.
 
És hát az eredmény egyszerre lesújtó és ijesztő.
 

27,2 százalék szerint a kommunizmus jót tett Romániának,

 
29,6 szerint inkább rosszat. Ugyanakkor 34,3 százalék jelölte meg azt válaszként, hogy a dolgok összetettebbek, mivel az 50-es évekbeli kommunizmus egy dolog, Ceauşescu korszaka viszont más.
 
Mit mondjunk: csodás. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31203
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.