Illegális műtéteken gyakorolhatott egy kolozsvári osztályvezető keresztfia

Komolyan mondjuk: nem elég a diplomáját, a munkaszerződését is érdemes elkérnünk a sebésztől, akinek a gondjaira bízzuk magunkat.
Hirdetés

Újabb törvénytelenséget tárt fel egy kolozsvári kórházban Emanuel Ungureanu parlamenti képviselő, aki leleplező tevékenysége miatt egészen biztosan nem a legnépszerűbb politikus az orvosok körében. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) honatyája – egyben a Képviselőház egészségügyi szakbizottságának alelnöke – ezúttal azt állítja, hogy a kolozsvári II-es számú sebészeti klinikán két sebész illegálisan végzett műtéteket. Ráadásul nem egyszeri esetről van szó: több mint két évig vágtak fel pácienseket úgy, hogy papíron semmi közük a kórházhoz. Cosmin Raul Şandor és Mihai Nemeţi a balázsfalvi kórház alkalmazottai, nem állnak szerződéses viszonyban a kolozsvári kórházzal.

Akkor hogyan ragadhattak mégis szikét Kolozsváron? Úgy, hogy a kolozsvári kórház érsebészeti osztályának vezetője, Marius Fodor egyikőjük keresztapja, és jóváhagyta, hogy az ügyeleten kívül, nem sürgős orvosi és sebészeti eseteket elláthassanak az osztályán. Mindezt saját aláírásával és orvosi pecsétnyomójával igyekezett elkendőzni. Legalábbis ezt mondja Emanuel Ungureanu, aki bizonyítékokat gyűjtött állítása alátámasztására, és feljelentést tett a kolozsvári bíróság mellett működő ügyészségen. Többek között egy pár másodperces videót is közzé tett, melyen a két orvos műtét közben látható. A felvételt nem Ungureanu készítette, hanem egy olyan kórházi alkalmazott, akinek már elege van az intézményben uralkodó állapotokból.

A kórház álláspontja szerint a felvétel semmit sem igazol, mert a rajta szereplő személyek csak pillanatokra láthatóak. És egyébként is, ők mindig betartották a törvényeket – állítják.

Ungureanu szerint azonban ez nem egészen így van, többek között két versenytárgyalással kapcsolatosan is felmerült a törvénytelenség gyanúja. 

Hirdetés