Beszóltak az egyetemisták a pápalátogatás kapcsán őket bűnbakká tevő vasúttársaságnak

Szerintük nem ők a felelősök azért, mert zsúfoltak a szerelvények.
Hirdetés

Felháborította az egyetemi hallgatókat a Román Vasúttársaság utasszállító ágazata (CFR Călători) múlt pénteki felkérése, amelyben arra szólította fel az egyetemistákat, hogy a szerelvények zsúfoltságának elkerülése érdekében ne utazgassanak a jelentősebb egyetemi központokba tartó útvonalakon Ferenc pápa látogatása idején, vagyis május 31. és június 2. között.

A Romániai Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) finoman ráirányította a vasúttársaság figyelmét, hogy inkább a zsúfoltságot okozó valódi, rendszerszintű problémákkal kellene foglalkoznia ahelyett, hogy őket teszi meg bűnbaknak.

A diákszervezet szerint a diákok által kiváltott vonatjegyek az összes kiadott jegy csupán 20 százalékát teszik ki, vagyis azért nem ők lepik el a szerelvényeket.

Emlékeztetnek egyúttal arra is, hogy nemrég épp a CFR közölte: a zsúfoltságot 400 újabb vasúti kocsi beszerzésével lehetne csökkenteni.

Ehhez képest röhejes összeget, 1,6 millió lejt szántak a vasúti kocsik felújítására, ami 24 kocsi kipofozására volt elég.

Hirdetés

A diákok szerint az igazi probléma a vasút alulfinanszírozottsága, na meg az is, hogy hiába kérik a diákokat, hogy interneten szerezzék be a jegyet, ha már két éve képtelen kiadni a kormány a diákok kedvezményes utazását lehetővé tevő törvény alkalmazási módszertanát.

A diákoknak egyrészt igazuk van, másrészt viszont az is tény, hogy amióta a jelenlegi kormányoldal a választások megnyerése után teljesen ingyenessé tette a vasúti utazást a diákok számára, érezhetően megnőtt a zsúfoltság a vonatokon.

A vasúttársaság egyébként igyekszik elébe menni a dolgoknak: épp szerdán jelentette be, hogy a pápalátogatás idejére egyrészt biztosítja a különvonatokat a zarándokok számára Nagyváradról, Temesvárról és Kolozsvárról Csíksomlyóra, másrészt növeli a bukaresti, jászvásári és csíkszeredai járatok kocsijainak számát, sőt több szerelvényt is közlekedtet az érintett útvonalakon.

Hirdetés