Voks populi
Szerző: Főtér.ro
2019. május 13. hétfő, 19:12
Itt vannak a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felmérése az RMDSZ támogatottságát az ötszázalékos bejutási küszöb alatt méri: ezúttal csupán 4,8 százalékos eredményt jósol a szövetségnek. Emlékeztetőül: az RMDSZ az eggyel korábbi, márciusban készült felmérésben még 5 százalékon állt, de ha vasárnap rendeznék az EP-választást, a szövetség nem számíthatna brüsszeli képviseletre. 

Az április 12. és május 3. között, háromszázalékos hibahatárral készült felmérés szerint a megkérdezettek 39,2 százaléka ígérte biztosan, és 31 százalék nevezte valószínűnek, hogy leadja voksát a május 26-án, ami növekedést jelent a korábbi eredményekhez képest.

A biztos szavazók körében egyébként az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezeti a népszerűségi listát (27,6 százalékkal), megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (25,5) és az USR-PLUS pártszövetséget (16,5), de az ALDE (9,2) és Pro România (9,1) is biztos EP-képviseletre számíthat. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson a részvételi arány 32,4 százalékos volt.

A Román Akadémia által közzétett INSCOP-felmérésből egyébként az is kiderül, hogy az ősszel esedékes elnökválasztáson továbbra is Klaus Iohannis államfő kapná a legtöbb szavazatot (45,8 százalékon mérik), megelőzve Călin Popescu Tăriceanut (18), Liviu Dragneát (14,3) és  Dacian Cioloş-t (9,9).  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31147
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.