Voks populi
Szerző: Főtér.ro
2019. május 13. hétfő, 19:12
Itt vannak a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felmérése az RMDSZ támogatottságát az ötszázalékos bejutási küszöb alatt méri: ezúttal csupán 4,8 százalékos eredményt jósol a szövetségnek. Emlékeztetőül: az RMDSZ az eggyel korábbi, márciusban készült felmérésben még 5 százalékon állt, de ha vasárnap rendeznék az EP-választást, a szövetség nem számíthatna brüsszeli képviseletre. 

Az április 12. és május 3. között, háromszázalékos hibahatárral készült felmérés szerint a megkérdezettek 39,2 százaléka ígérte biztosan, és 31 százalék nevezte valószínűnek, hogy leadja voksát a május 26-án, ami növekedést jelent a korábbi eredményekhez képest.

A biztos szavazók körében egyébként az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezeti a népszerűségi listát (27,6 százalékkal), megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (25,5) és az USR-PLUS pártszövetséget (16,5), de az ALDE (9,2) és Pro România (9,1) is biztos EP-képviseletre számíthat. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson a részvételi arány 32,4 százalékos volt.

A Román Akadémia által közzétett INSCOP-felmérésből egyébként az is kiderül, hogy az ősszel esedékes elnökválasztáson továbbra is Klaus Iohannis államfő kapná a legtöbb szavazatot (45,8 százalékon mérik), megelőzve Călin Popescu Tăriceanut (18), Liviu Dragneát (14,3) és  Dacian Cioloş-t (9,9).  

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.