Mivel már alig van sváb a Bánságban, a románok lelkesen felhasználják őket a turisztikai identitás építésére

Mert hát milyen szép is a sokszínűség. Főleg, ha csak múlt időben lehet róla beszélni.
Hirdetés

A multikulturalitást és az etnikai sokszínűséget is be akarja emelni Temesvár az Európa Kulturális Fővárosa projektbe, ha már elnyerte 2021-re a címet. Mindez persze alapvetően dicséretes, csak hát az a híres sokszínűség ma már meglehetősen egyszínű.

Mint kiderült, Temesvár nem csupán önmagát, hanem az egész bánsági régiót népszerűsíteni kívánja a programban, ennek részeként pedig péntektől útjára indítják A bánsági svábok útja elnevezésű projektet, amely az egykori német közösség történelmét, kultúráját és hagyományait mutatja be.

A program Sándorházán indul, ahol a kirchweih-t, azaz a búcsút, a népviseletet és a sváb bált akarják megmutatni a turistáknak a hely jellegzetességeiként. Már egykori jellegzetességeiként.

Mivelhogy a települést 1833-ban megalapító sváb telepesek utódai közül az utolsók a 20. század 90-es éveiben költöztek Németországba, az ott maradt öregek jó része pedig már elhunyt. Ma már összesen négy vegyes család maradt. És ugyanez jellemző az egykor svábok lakta települések mindegyikére.

Delia Barbu, a Temes megyei önkormányzat idegenforgalmi irodájának vezetője elmondta, Sándorfalva lesz a kiindulópontja annak az útvonalnak, amelyen bejárható lesz a valaha svábok lakta települések jó része, például Csatád, Niczkyfalva, Billéd, az Arad megyei Lippa és Máriaradna, illetve a Krassó-Szörény megyei Resicabánya vagy Steierdorf/Stájerlak.

Az iroda kisfilmet is forgatott a jellegzetes helyi építészet bemutatására, de a sváb gasztronómiát is népszerűsítik majd.

Hirdetés

Szó sincs arról, hogy ne értenénk egyet az őshonos nemzeti közösségek kultúrájának népszerűsítésével és bemutatásával, sőt.

De kíváncsian várjuk az olyan, román többségű önkormányzatok által szervezett programokat is, amelyekben nem csupán egykor itt élt, és a román állam hathatós közreműködésével eltüntetett közösségek kultúrájával villognak, hanem olyanokéval is, amelyek még viszonylag nagy számban itt vannak.

Már ahelyett, hogy például tűzzel-vassal irtanák az anyanyelvi felirataikat és a jelképeiket. 

Hirdetés